Overzicht

Medicijnen nodig in 2022? Dit vergoedt je zorgverzekering

  • 8 december 2021
  • partnernieuws
Beeld:

drugs and money

Heb jij in 2022 medicijnen nodig? Dan is het goed om te weten wat je zorgverzekering wel en niet vergoedt. Veel medicijnen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Dit gaat wel ten koste van je eigen risico, en in sommige gevallen betaal je ook een eigen bijdrage. Hoe werkt dit precies en wat verandert er aan de medicijnvergoedingen?

Vergoeding door de basisverzekering

De basisverzekering vergoedt alle medicijnen die in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) staan. Maar je zorgverzekeraar vergoedt niet zomaar ieder medicijn. Als er van een bepaald medicijn meerdere fabrikanten zijn, kiest de verzekeraar welke variant wordt vergoed (het preferentiebeleid). Wil je medicijnen gebruiken van een andere fabrikant, dan betaal je de kosten zelf.

Eigen risico en eigen bijdrage 

Voor de meeste vergoedingen uit de basisverzekering betaal je een eigen risico. In 2022 is dat 385 euro. Pas als je dat bedrag hebt betaald, vergoedt je zorgverzekeraar de kosten. Daarnaast betaal je voor sommige medicijnen een eigen bijdrage. Die eigen bijdrage kun je eventueel vergoed krijgen via een aanvullende verzekering.

Hoe weet ik wat er precies vergoed wordt? 

Eigen risico, eigen bijdrage, preferentiebeleid: bij de vergoeding van medicijnen komt veel kijken. Dat maakt het lastig om direct inzichtelijk te hebben wat je zorgverzekeraar vergoedt en wat je zelf betaalt. Gelukkig zijn hier wel mogelijkheden voor. Bij Independer kun je, bij het vergelijken van zorgverzekeringen, direct de vergoeding van medicijnen checken. Je kunt hier precies aangeven welke medicijnen je nodig hebt, bekijken of ze vergoed worden en welk bedrag je eventueel zelf betaalt. Het is handig om de verpakkingen van de medicijnen bij de hand te hebben. Want voor een goede check, zijn de naam van de fabrikant en de dosering belangrijk.

Nieuwe migrainemedicijnen in de basisverzekering 2022

Er zijn in 2022 geen heel grote veranderingen op het gebied van medicijnvergoedingen. Maar voor migrainepatiënten is er wel goed nieuws. Vanaf 1 januari 2022 worden er namelijk drie migrainemedicijnen aan de basisverzekering toegevoegd: erenumab, fremanezumab en galcanezumab. Deze medicijnen zorgen volgens Zorginstituut Nederland bij een op de vijf patiënten voor een halvering van het aantal migrainedagen. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, geldt er wel een paar voorwaarden:

- Alleen mensen met chronische migraine komen in aanmerking. Chronische migraine heb je bij meer dan vijftien hoofdpijndagen per maand, waarvan acht migrainedagen.

- De twee behandelmethoden tegen migraine die nu al vergoed worden, werken voor jou niet.

- Werken deze medicijnen voor jou ook niet? Dan moet je er tijdig mee stoppen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Independer