Meteen naar de inhoud

Intelligent preferentiebeleid

Oh leuk, weer een intelligentietest zoals die iedere dag op social media verschijnt, Niels. Eitje natuurlijk. Alle geneesmiddelen hebben de letter E. Wat heb ik gewonnen?

Deze crisis drukt Nederland met de neus op de feiten, Niels. De tekorten zijn structureel te groot en in tijden van een mondiale crisis wordt dat uitvergroot. We zijn te afhankelijk van de productie in China en India en de prijzen van generieke geneesmiddelen liggen structureel te laag waardoor farmaceuten ons land links laten liggen.

Gelukkig is daar Mister Tekort, Niels. Ludwig Castelijns, apotheker van oorsprong maar vooral ondernemer in farmaceutische zorg. Zijn Mosadex zorgt tegen een omzet van 1,7 miljard euro voor 11 miljoen patiënten. Hij wordt direct geraakt door de tekorten. En kent de weg uit het moeras van praten, overleggen, werkgroepen, onderzoeken en toezeggingen.

Gaat niet werken, Niels. Voordat die productie in Europa en in eigen land op orde is zijn we vijf jaar verder. En zo’n ijzeren voorraad kost weliswaar slechts 50 miljoen, maar wordt om zeep geholpen door de stugge zorgverzekeraars die geen centimeter opschuiven in beleid en ook die derde decimaal achter de komma aan besparing willen. Het kan veel eenvoudiger: intelligent preferentiebeleid!

Een ding, Niels. Dit geniale plan heb ik niet zelf bedacht want komt uit de koker van de Bogin, de club van fabrikanten van generieke geneesmiddelen en stamt uit… 2014.
Ach, Bas. Wijsheid en intelligentie komen met de jaren. Ook bij VWS en ZN.

Kintsugi: een gouden litteken

Te koop bij onder andere Bol.com: een Kintsugi-kit. Deze reparatieset zorgt ervoor dat gebroken, kapotte spullen niet in de kliko hoeven te verdwijnen, maar dat we er langer van kunnen genieten. Iets wat misschien op een hippe DIY-techniek (do-it-yourself) lijkt, is – zoals ook bij andere Japanse kunstvormen – meer dan slechts een artistieke vaardigheid.

Portretfoto (kleur) Marc de Leeuw

Obstakel

Het blijft nog zoeken om de ‘apotheker van de toekomst’ gefinancierd te krijgen. Deze apotheker verricht meer zorgtaken, maar de bekostigingsstructuur blijft een obstakel: die is nog steeds gebaseerd op het ter hand stellen van medicatie. Dat staat haaks op een van de zorgtaken van apothekers: het begeleiden van afbouwen van medicatie.

Portretfoto (kleur) Valérie Meijvis

Taal

Hoe ik het in mijn hoofd haalde om ook maar iets met zijn pillen te doen. Die waren voorgeschreven met een reden! Wij waren er alleen maar op uit om met de pillen te stoppen; om te bezuinigen!

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens