

Wat is gemeenschappelijk aan het volgende rijtje, Bas? Paracetamol, amoxicilline, orale antibiotica, luchtwegverwijders, morfine, midazolam al dan niet met sufentanil. Inkoppertje lijkt me.
Oh leuk, weer een intelligentietest zoals die iedere dag op social media verschijnt, Niels. Eitje natuurlijk. Alle geneesmiddelen hebben de letter E. Wat heb ik gewonnen?
Nee, Bas. Het zijn inderdaad allemaal geneesmiddelen, maar wel die tijdens de corona-crisis niet verkrijgbaar waren. Niet als zelfzorg bij de drogist, bij de apotheker in de eerste lijn, in het ziekenhuis en op de IC.
Deze crisis drukt Nederland met de neus op de feiten, Niels. De tekorten zijn structureel te groot en in tijden van een mondiale crisis wordt dat uitvergroot. We zijn te afhankelijk van de productie in China en India en de prijzen van generieke geneesmiddelen liggen structureel te laag waardoor farmaceuten ons land links laten liggen.
Tekorten aan geneesmiddelen die huisarts, apotheker en patiënt tot wanhoop drijven, Bas. Het probleem was tien jaar terug al voorspeld, maar er wordt sindsdien vooral gepraat over een oplossing.
Gelukkig is daar Mister Tekort, Niels. Ludwig Castelijns, apotheker van oorsprong maar vooral ondernemer in farmaceutische zorg. Zijn Mosadex zorgt tegen een omzet van 1,7 miljard euro voor 11 miljoen patiënten. Hij wordt direct geraakt door de tekorten. En kent de weg uit het moeras van praten, overleggen, werkgroepen, onderzoeken en toezeggingen.
Europa moet zelf grondstoffen en geneesmiddelen produceren, Bas. En er komt een ijzeren voorraad waarmee we bij een crisis met tekorten zo’n maand of vijf voldoende hebben, stelt Castelijns in deze editie. Dus opstarten die ouwe fabrieken van Organon in Oss! En kan iemand de net gesloten fabriek van Apotex bellen dat ze aan het werk kunnen?
Gaat niet werken, Niels. Voordat die productie in Europa en in eigen land op orde is zijn we vijf jaar verder. En zo’n ijzeren voorraad kost weliswaar slechts 50 miljoen, maar wordt om zeep geholpen door de stugge zorgverzekeraars die geen centimeter opschuiven in beleid en ook die derde decimaal achter de komma aan besparing willen. Het kan veel eenvoudiger: intelligent preferentiebeleid!
Van intelligente lockdown naar intelligent preventiebeleid, je bent een genie Bas. Zorgverzekeraars wijzen dan niet één, maar twee of drie preferente fabrikanten aan. Dat levert een stabiele markt op want fabrikanten produceren langer door. De voorraad blijft op niveau, minder risico’s op uitsluiting door een aanbesteding. En de apotheker heeft nog iets te kiezen. Kortom, behouden van de voordelen van het preferentiebeleid en afscheid van de nadelen.
Een ding, Niels. Dit geniale plan heb ik niet zelf bedacht want komt uit de koker van de Bogin, de club van fabrikanten van generieke geneesmiddelen en stamt uit… 2014.
Ach, Bas. Wijsheid en intelligentie komen met de jaren. Ook bij VWS en ZN.