Overzicht

Vijf Friese apotheken werken voortaan papierloos met Digitaal Recept

  • 24 november 2020
  • partnernieuws
Beeld:

PP-LinkedIn-Vijfstedentocht-door-Friesland-1200x628px-1

In één week tijd stapten begin oktober vijf Friese apotheken over op Digitaal Recept van PharmaPartners. Van Lemmer tot Akkrum verwerken nu in totaal zeventig assistentes alle receptinformatie digitaal en op uniforme wijze in het systeem Pharmacom. "Het heen en weer geren met losse papiertjes, stickers en receptbriefjes is voorbij", zegt apotheker Mark Drenth tevreden. "Er is meer overzicht in de apotheken en assistentes wisselen makkelijker van locatie."

Apotheek De Waag in Lemmer beet de spits af met de overgang naar papierloze receptverwerking. Daarna volgden Apotheek Mid Fryslân in Grou, Workum in Workum, Gaasterland in Balk en Mienskip in Akkrum.

De vijf apotheken van Mark Drenth en Peter Mast werken nauw samen. Dat was een belangrijke reden om de module Digitaal Recept te implementeren. "Wij maken gebruik van één central filling locatie. Met Digitaal Recept kunnen we nu vanuit die locatie voor alle apotheken digitaal recepten verwerken. We hoeven dus niet met papiertjes heen en weer te rijden. Een ander voordeel is dat assistentes gemakkelijker, eventueel alleen virtueel, van de ene naar de andere apotheek switchen. Bijvoorbeeld bij ziekte of piekbelasting. Doordat ik alle aanschrijfinformatie zie heb ik als apotheker eerder inzicht in waar wat moet gebeuren.

Implementatie
Voor de apotheekteams was het in het begin best even wennen dat er ineens geen receptbriefje meer uit de printer rolt. Consultant Patricia Trommelen van PharmaPartners was een week lang in Friesland om de apotheken te helpen met de implementatie. "Ik leer apothekers en assistentes hoe ze de receptinformatie in ons systeem Pharmacom vinden en verwerken. Friezen zijn lekker nuchter; ze gingen zonder te mopperen gewoon aan de slag."

"Door veel te doen, pik je het vanzelf op", merkte apothekersassistente Sanne Groenvel. "Informatie die ik eerst op losse briefjes schreef, type ik nu in de computer. Dat is wel handig. Ik heb meer ruimte op mijn werkblad en weet waar ik alle receptinformatie kan vinden. In de computer staat alles netjes bij elkaar."

"Zo'n leeg werkblad is heerlijk", constateert apotheker Drenth tevreden. "Dat maakt het werk in de apotheek overzichtelijker. Gelukkig bleef de gevreesde paniek en chaos tijdens de implementatie uit. Alles loopt gewoon lekker door."
Mark Drenth

Overzichtelijk
"Zo'n leeg werkblad is heerlijk", constateert apotheker Drenth tevreden. "Dat maakt het werk in de apotheek overzichtelijker. Gelukkig bleef de gevreesde paniek en chaos tijdens de implementatie uit. Alles loopt gewoon lekker door."

Neemt niet weg dat Drenth een tip heeft voor collega's die Digitaal Recept nog gaan implementeren. "Zorg dat het hele team aanwezig is op de dag van de implementatie. Al is het maar een paar uurtjes. Het is lastig als assistentes elkaar moeten uitleggen hoe de module werkt. Je gaat ook niet iemand leren autorijden als je net je rijbewijs hebt."

De Friese apotheken hebben ook een aantal verbeterpuntjes in de richting van PharmaPartners. "Zo stuurt het systeem onnodig aan op een tweede controle voor ingesproken herhaalreceptuur. Ook zie ik niet wie het recept heeft afgeleverd. Ik hoop dat dit in de nieuwe versie verandert."

Zelf wil hij bezorginformatie vanuit Digitaal Recept beter stroomlijnen. "Dan kan ik bijvoorbeeld zien of alle medicatie voor wijk X klaar staat."

Mark Drenth en Peter Mast zijn blij dat Digitaal Recept nog vlak voor de tweede coronagolf is geïmplementeerd. "Ik heb er alle vertrouwen in dat we nu steeds efficiënter kunnen werken. Een bijkomstig pluspunt is dat we door papierloos werken een hoop minder bomen hoeven te kappen. Uiteindelijk scheelt het ook toners en de printer gaat langer mee."