Overzicht

MijnGezondheid.net biedt inwoners van Oss inzage bij huisarts én apotheek

  • 9 december 2020
  • partnernieuws
Beeld:

Of ze nu bij de huisarts of apotheek moeten zijn: inwoners van Oss kunnen hun gezondheidszaken voortaan allemaal op dezelfde manier online regelen via het patiëntenportaal Mijngezondheid.net (MGn). Dat is het resultaat van de intensieve samenwerking tussen alle Osse apothekers en huisartsen op het volledig geïntegreerde ICT-systeem van PharmaPartners.

Geneeskunde anno 2020

"Oss is vooralsnog de eerste gemeente in Nederland die aan meer dan 90.000 inwoners hetzelfde online portaal aanbiedt voor zowel de apotheek als de huisarts", vertelt Pieter van de Langenberg, huisarts bij Huisartsenpraktijk Ussen. "Daar zijn we best wel trots op."

"MijnGezondheid.net is op de eerste plaats gemakkelijk voor onze patiënten. Ze hoeven maar bij één systeem in te loggen om hun actuele medicatieoverzicht én een deel van het medisch dossier in te zien. Ook kunnen ze via het portaal en de gekoppelde app MedGemak herhaalmedicatie bestellen, afspraken maken en vragen stellen. Wij hopen natuurlijk dat veel mensen dat gaan doen."

Bart van Genugten, eigenaar van Apotheek Hofstede vult aan: "Ook omdat MGn mensen stimuleert om zelf mee te denken over hun medicatie en behandelingen. Dat is hoe wij geneeskunde anno 2020 zien."

Van den Langenberg: "Daarnaast verwachten wij dat de telefoondruk afneemt. Als mensen hun laboratoriumuitslag online kunnen inzien, mét het commentaar van de dokter erbij, dan scheelt dat telefoontjes naar de praktijk. Hetzelfde geldt voor online afspraken maken en recepten bestellen."

Eén ICT-systeem

De apothekers en huisartsen in Oss werken al jaren als één behandelteam rond de patiënt. De intensieve samenwerking begon eind jaren tachtig, toen de eerste apotheek en huisartsenpraktijk kozen voor Pharmacom en Medicom van PharmaPartners. De rest van in totaal vijf apotheken en tien huisartspraktijken volgden daarna, en zijn sindsdien allemaal integraal met elkaar verbonden.

Van Genugten: "Die samenwerking op één ICT-systeem is goud waard. Het voordeel van Pharmacom en Medicom is dat we één database delen met alle relevante medicatie- en diagnostische gegevens. Daardoor verbetert de patiëntveiligheid en je krijgt onderling geen wrevel en discussie. Als apotheker zie ik direct de gegevens die de huisarts invoert. Andersom ziet de huisarts wanneer ik de medicatie aanpas. Belangrijke gegevens zoals laboratoriumwaarden gaan daardoor nooit verloren."

"De apotheek was nodig om er een succes van te maken"
Bart van Genugten, apotheker

Blij met MGn

De huisartsen in Oss zijn twee jaar geleden gestart met de implementatie van MijnGezondheid.net. "De apothekers waren gelijk even ambitieus hoor", zegt Van Genugten. "Maar wij hebben gewacht totdat MGn ook helemaal aan onze verwachtingen voldeed. Zo kwam de receptaanvraag in eerdere versies nog bij de apotheek binnen. Dat hoort de huisarts te zijn. PharmaPartners heeft deze functionaliteit voor de zomer aangepast: wij zijn erg blij met het resultaat."

Mailing van huisarts én apotheek

Veel patiënten in Oss vonden inmiddels hun weg naar MGn. Bij Apotheek Hofsteede zijn sinds juni 1258 mensen ingelogd; bij Huisartsenpraktijk Ussen 192. "De apotheek was nodig om er een succes van te maken", lacht Van Genugten. "Wij drukken toch iets steviger op de pr-knoppen."

Van de Langenberg: "Bart en ik hebben een enthousiaste mailing verstuurd naar patiënten met de oproep: Dit is MGn, maak er alsjeblieft gebruik van! Die brief hebben we samen ondertekend. Zo laten we zien dat de huisarts én de apotheek bereikbaar zijn via het portaal. En dat we ons allebei verantwoordelijk voelen voor onze patiënten."

Van Genugten: "Maar de pr stopt niet bij de mailing. Tegen mensen die mij bellen met het verzoek of ik een medicatieoverzicht kan mailen, zeg ik: 'Nee, u kunt het via MGn wel downloaden en printen.' We ontwikkelen ook folders en MGn-stickers die we op doosjes plakken. Met ons enthousiasme proberen we patiënten te overtuigen van het gemak van MGn. Vaak weten mensen nog niet dat ze het willen. Maar als ze MGn eenmaal hebben, kunnen ze niet meer zonder."