Overzicht

LabWest verhoogt kwaliteit Point of Care bij huisartsen

  • 8 november 2021
  • partnernieuws
Beeld:

POCT-LabWest-2-1

Huisartsen doen steeds vaker een Point of Care-bepaling (POCT). Fijn voor de patiënt die direct de diagnose en een adequate therapie krijgt. Maar de huisarts krijgt er wel een beheervraagstuk bij. Om dat te voorkomen, heeft LabWest een ICT-oplossing: de uitslag van een POCT-test komt direct in het dossier van de patiënt.

LabWest biedt huisartsen als eerste laboratorium in de regio deze volledig beveiligde cloudoplossing voor POCT-testen. U kunt hiervoor een servicepakket afsluiten. LabWest is het laboratorium van het HagaZiekenhuis.

Servicepakket

Het servicepakket van LabWest bestaat uit de installatie van hardware en POCT-apparatuur en opleidingen tot borging van de analytische kwaliteit. Kortom, u heeft er als huisarts geen omkijken meer naar. De CRP-test bijvoorbeeld is zeer gebruiksvriendelijk, klein en handzaam. De discs zijn per stuk verpakt en op kamertemperatuur te bewaren.

"Voorheen tikten we de uitslag in het dossier van de patiënt. Het risico op een fout was dan altijd aanwezig. Nu komt de juiste uitslag meteen automatisch in het juiste patiëntendossier."

Marijke Starrenburg van de Haagse huisartsenpraktijk Van der Wal

Gebruiksvriendelijk

Praktijkondersteuner Marijke Starrenburg van de Haagse huisartsenpraktijk Van der Wal ervaart de methode als een groot voordeel. "We hebben binnen 4 minuten de uitslag van een CRP-meting. Die is kwalitatief vergelijkbaar met de metingen die het laboratorium van LabWest uitvoert. De test is eenvoudig uit te voeren met slechts één druppel bloed uit een vingerprikafname." Van der Wal en huisartsenpraktijk Zuiderpark namen beide deel aan een succesvolle pilot van het nieuwe systeem.

Uitslag automatisch in dossier patiënt

Starrenburg vindt het gekoppelde systeem erg handig: "In de oude situatie tikten we de uitslag in het dossier van de patiënt. Dat deden we zorgvuldig. Toch is het risico op een fout in een drukke huisartsenpraktijk altijd aanwezig. Dat is nu verleden tijd. Nu komt de juiste uitslag meteen automatisch in het juiste patiëntendossier. Wij willen niet meer anders."

Patiëntveiligheid

De testen zijn door leverancier Roche Diagnostics klinisch gevalideerd in een multicenter-evaluatie. LabWest controleert ze continu door het uitvoeren van analytische validaties en kwaliteitscontroles. LabWest is ISO-geaccrediteerd (ISO-15189 én ISO -22870). Deze accreditatie borgt de analytische kwaliteit én de patiëntveiligheid.

Meer weten?
LabWest biedt de beveiligde cloud-oplossing en POCT van Roche Diagnostics. Op de website van Roche is een animatie te zien over de beveiligde cloud oplossing. Neem voor meer informatie contact op met secretariaat@labwest.nl

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Roche Diagnostics