Overzicht

BD Rowa™: betrouwbare partner voor de apotheek

  • 10 december 2019
  • partnernieuws
Beeld:

BD Rowa™ is een betrouwbare partner voor de apotheek, distributiecentra en ziekenhuizen van morgen. Niet voor niets zijn de Rowa-systemen bij de Duitse Coop-Study bekroond met de eerste plaats in de categorie 'Beste automatenproducten'. Bij Rowa™ zit innovatie in de genen: het bedrijf denkt mee en loopt voorop in de ontwikkelingen. Recent heeft ze twee nieuwe innovaties op de markt gebracht: de BD Rowa™ Pickup afhaalterminal en het BD Rowa Dose™ systeem.

De Pickup afhaalterminaal is een echte aanwinst voor de apotheker. Het bespaart veel tijd, voor zowel het personeel als de patiënt. Geef deze afhaalterminal een zichtbare plaats in de apotheek. Of semi-outdoor, met als voordeel dat deze dan 24/7 uur beschikbaar is.

Niet naar de balie

De patiënt die online zijn geneesmiddelen heeft besteld, krijgt een unieke bar- of cijfercode. Ook als bepaalde medicijnen niet op voorraad zijn, kan de betreffende patiënt zo'n code krijgen. Met zo'n code kunnen klanten hun medicatie afhalen bij de Pickup terminal. Dat betekent wel een bezoek aan de apotheek, maar je niet hoeven te vervoegen aan de balie.

Aan de Rowa Pickup afhaalterminal kan een betalingsmogelijkheid worden gekoppeld. Zo kunnen ook veelgebruikte medicijnen zonder recept via dit systeem worden gekocht. Denk aan paracetamol, ibuprofen, de reisapotheek, enzovoorts.

Extra service

"Zo biedt de apotheker een extra service", zegt Gino Buekers, Sales Leader Benelux van BD Rowa. "De fysieke apotheek blijft een vertrouwde en centrale plek voor de farmaceutische zorg. Tegelijk maakt de Pickup afhaalterminal het de klant makkelijker, omdat wachten bij de balie niet meer nodig is. En de apotheker houdt zo meer tijd over voor klanten die persoonlijk advies nodig hebben. Ook al gaat maar zo'n 20 procent van de medicatie via de afhaalterminal, bespaart het toch 20 procent van de tijd."

Veiligheid staat bovenaan

De afhaalterminal staat in rechtstreekse verbinding met de robot elders in de apotheek. Buekers: "In het verlengde van de invoering van de FMD is er een nieuw protocol, dat het toelaat om via een afhaalterminal medicatie af te halen. Daardoor hebben wij deze nu kunnen ontwikkelen. Uiteraard is gegarandeerde veiligheid een topprioriteit."

BD Rowa Dose systeem

Dat geldt ook voor de ontwikkeling van het BD Rowa Dose systeem. "Dit systeem is al een paar jaar in ontwikkeling", licht Buekers toe. "Het aantal medicijnrollen neemt snel toe. Zeker in Nederland, dat op het gebied van patiënt-specifieke verpakkingen een early adapter is. Het Rowa Dose systeem verdeelt de medicatie op een veilige, en tegelijk uiterst snelle wijze. Ondanks de zeer hoge productiesnelheid is Rowa Dose ongekend nauwkeurig in het afvullen van de zakjes. Dit bespaart veel tijd en geld in het traject van controle, correctie en hercontrole."

In de afgelopen jaren is het systeem in pilotsituaties uitgebreid getest. "Het is in die tijd dermate verfijnd tot zo'n hoge kwaliteit, dat we het wereldwijd uitzetten. Een goede zaak, want met het gebruik van individuele zakjesverpakkingen neemt het gemak, de therapietrouw en de medicatieveiligheid voor de individuele patiënt sterk toe."

Klik hier voor meer informatie.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met BD Rowa.