Overzicht

Weet wat je slikt

Veel onbekendheid over interacties tussen kruidenmiddelen en medicijnen

  • 13 maart 2024

Relatief veel Nederlanders denken dat het combineren van kruidenmiddelen en reguliere medicijnen geen of maar een klein risico met zich meebrengt. De campagne Weet wat je slikt van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) wijst mensen op de, soms ernstige, gevolgen van interacties tussen kruiden en medicijnen.

Beeld: CBG en NVWA

In de publiekscampagne is er aandacht voor interacties met 11 veelgebruikte kruidenmiddelen, waaronder valeriaan, knoflook, geelwortel (kurkuma), cannabis (CBD-olie) en groene thee. Van deze kruiden is bekend dat geneesmiddelen daardoor minder goed of juist sterker werken. Soms kan een combinatie zelfs ernstige gevolgen hebben. De interacties kunnen optreden bij verschillende medicijnen: maagzuurremmers, anticonceptiemiddelen en medicijnen tegen hart- en vaatziekten.

Veel onbekendheid

In opdracht van het CBG is onderzoek gedaan naar het gebruik van kruidenmiddelen in Nederland. De helft van de mensen in het onderzoek wist niet of nauwelijks wat mogelijke bijwerkingen zijn van het kruidenmiddel dat ze gebruiken, wat er kan gebeuren bij te veel gebruik en of een combinatie met medicijnen veilig is. Het merendeel (86 procent) denkt dat het combineren van kruiden en medicijnen geen of maar een klein risico met zich meebrengt. Ook is bij 72 procent van de gebruikers van kruidenmiddelen de huisarts niet op de hoogte van dit gebruik.

Campagne

Tijdens campagneperiode hangen er informatiekaartjes in de drogist aan het schap met kruidenmiddelen. Ook zijn er wachtkamerposters, flyers en een korte video over het belang van veilig kruidengebruik. Verder staan er online  ervaringsverhalen van kruidengebruikers. De campagne is te volgen via LinkedIn en Instagram.

Meer informatie

Huisartsenpraktijken en apotheken kunnen voor campagneposters en flyers contact op met het campagneteam via communicatie@cbgmeb.nl. Digitale campagnematerialen staan op de CBG-website. Raadpleeg voor patiënteninformatie cbg-meb.nl/kruiden. De publiekscampagne loopt tot 31 maart 2024.