Overzicht

Aanpak medicijntekorten

Preferentiebeleid geneesmiddelen moet volgens Tweede Kamer aangepast worden

  • 12 juni 2024

Leden van de Tweede Kamer willen dat het preferentiebeleid wordt aangepast. Dat stelden ze in een debat over het geneesmiddelenbeleid met demissionair minister Dijkstra. De bewindsvrouw noemde de huidige situatie ‘heel zorgelijk’ en sprak van een mogelijk naderende ‘noodsituatie’.

Beeld: Adobe Stock

Tijdens het debat gingen Kamerleden in op het huidige beleid. Er werd voorgesteld bij dreigende geneesmiddelentekorten het preferentiebeleid los te laten, door bijvoorbeeld meerdere preferente geneesmiddelen toe te staan of kinderen uit te sluiten van het preferentiebeleid. In de week van 10 juni vindt er een zogenaamd tweeminutendebat plaats, waarin Kamerleden moties in kunnen dienen.

Causaal verband

Dijkstra meldde in haar Kamerbrief dat er ook al veel wel gebeurt. Ze refereerde bovendien in het debat aan een nog te publiceren onderzoek van de Erasmus Universiteit, waarin hoofdonderzoeker en universitair hoofddocent Harwin de Vries stelt dat er met vrij grote zekerheid een causaal verband is tussen het preferentiebeleid en de tekorten. De demissionair minister wil dit onderzoek afwachten en is van mening dat de aanpassing van het preferentiebeleid aan een volgend kabinet is.

Standpunt ZN

Eerder gaf ZN-directeur Petra van Holst in een interview voor FarmaMagazine aan dat een aanpassing van het preferentiebeleid niet alle tekorten zal oplossen en dat er sprake is van ‘een groeiend mondiaal probleem, waarbij vele factoren een rol spelen’.

Bron: KNMP