Tijdens het debat gingen Kamerleden in op het huidige beleid. Er werd voorgesteld bij dreigende geneesmiddelentekorten het preferentiebeleid los te laten, door bijvoorbeeld meerdere preferente geneesmiddelen toe te staan of kinderen uit te sluiten van het preferentiebeleid. In de week van 10 juni vindt er een zogenaamd tweeminutendebat plaats, waarin Kamerleden moties in kunnen dienen.
Causaal verband
Dijkstra meldde in haar Kamerbrief dat er ook al veel wel gebeurt. Ze refereerde bovendien in het debat aan een nog te publiceren onderzoek van de Erasmus Universiteit, waarin hoofdonderzoeker en universitair hoofddocent Harwin de Vries stelt dat er met vrij grote zekerheid een causaal verband is tussen het preferentiebeleid en de tekorten. De demissionair minister wil dit onderzoek afwachten en is van mening dat de aanpassing van het preferentiebeleid aan een volgend kabinet is.
Standpunt ZN
Eerder gaf ZN-directeur Petra van Holst in een interview voor FarmaMagazine aan dat een aanpassing van het preferentiebeleid niet alle tekorten zal oplossen en dat er sprake is van ‘een groeiend mondiaal probleem, waarbij vele factoren een rol spelen’.
Bron: KNMP