Overzicht

Landelijke primeur

Huisartsen en specialisten delen patiëntinformatie via Zorgviewer

  • 25 april 2024

Huisartsen en ziekenhuizen in Noord-Nederland hebben als eerste regio Zorgviewer gelanceerd. Met dit systeem kunnen zorgverleners digitaal informatie over patiënten snel en eenvoudig uit elkaars zorgdossier inzien. 

Beeld: Adobe Stock

Zorgviewer is onderdeel van een te bouwen landelijke infrastructuur voor informatieontsluiting van zorg- en onderzoeksdata. Met inzicht in alle patiëntinformatie kan sneller de juiste, gerichte zorg geboden worden, aldus Dan Zhang, reumatoloog en voorzitter van regionaal informatievoorzieningsoverleg Noord-Nederland (RIVO-Noord).

Eén beeld

Bij patiënten die veel door verschillende instellingen behandeld worden, is het regelmatig ingewikkeld en tijdrovend om alle informatie te krijgen. Via Zorgviewer kunnen zorginstellingen patiëntgegevens aan elkaar beschikbaar stellen met toestemming van de patiënt en ontstaat er één beeld van de patiënt.

Landelijke primeur

Artsen in Noord-Nederland zijn sinds 18 april 2024 de eersten die met Zorgviewer gaan werken vanuit hun eigen elektronisch patiëntendossiersysteem. Stapsgewijs wordt het aantal gebruikers en de functionaliteit binnen zorgorganisaties in de regio uitgebreid met als doel dat iedere zorgverlener in Nederland Zorgviewer kan gebruiken.