Overzicht

IVM-project Gezonde Focus

Meer aandacht nodig voor evaluatie van ADHD-behandeling

  • 12 juli 2024

Meer structuur in de evaluatie van de farmacotherapeutische behandeling van ADHD draagt bij aan verbetering van de zorg voor de betreffende patiënten. Ook draagt dit bij aan het terugdringen van oneigenlijk gebruik van ADHD-medicatie.

Beeld: Adobe Stock

Het project Gezonde Focus van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en het Trimbos-instituut wijst uit dat studenten die oneigenlijk ADHD-medicatie gebruiken, deze vaak krijgen of kopen van vrienden met ADHD die de betreffende medicijnen op voorschrift gebruiken.

Samenwerking huisarts en apotheker

Huisartsen en apothekers kunnen afspraken maken over hun ADHD-medicatiebeleid. Bijvoorbeeld over het afleveren van een maximumaantal herhaalrecepten voor ADHD-medicatie en de aflevertermijn. Dit zorgt voor meer structuur voor de (half)jaarlijkse evaluatie van de behandeling. De FTO-module Zorgvuldig beleid bij ADHD-medicatie van het IVM kan als uitgangspunt dienen voor deze afspraken.

Ervaringen FTO-groepen

In het kader van het project Gezonde Focus begeleidden IVM-adviseurs in 2023 FTO-groepen bij dit onderwerp. Daaruit kwamen twee belangrijke aandachtspunten naar voren:

  1. Meer structuur aanbrengen in de evaluatie van de behandeling van ADHD
  2. Het werkelijke gebruik van ADHD-medicatie vastleggen en bespreken

De belangrijkste ervaringen, verbeterpunten en aanbevelingen staan in de Tussenrapportage 2023 gezonde focus: terugdringen oneigenlijk gebruik ADHD-medicatie. Het rapport biedt goede handvatten om in een regionale FTO-groep afspraken over ADHD-zorg te maken.

Bron: IVM