Overzicht

Aanpak van tekorten

Minister Pia Dijkstra wil verplichte aanleg extra voorraden schaarse medicijnen

  • 23 mei 2024

Om de medicijntekorten aan te pakken wil demissionair minister Pia Dijkstra voor Medische Zorg dat er extra voorraden van met name schaarse medicijnen verplicht worden aangelegd. Ze heeft de Tweede Kamer met een brief geïnformeerd over de verdere aanpak van het tekort aan bepaalde geneesmiddelen en medische hulpmiddelen.

Beeld: Adobe Stock

De Kamerbrief gaat in op de voortgang van de aanpak om de beschikbaarheid van medische producten te vergroten. Dijkstra wil van bepaalde medicijnen extra voorraden van enkele maanden laten opbouwen, zoals van essentiële antibiotica waar al tekorten van waren, antibiotica voor kinderen en van het astmamedicijn salbutamol aerosol, waar een ernstig tekort aan is.

Gezondheidsnadeel

Gebruikers van bijvoorbeeld dit astmamedicijn kunnen een behoorlijk gezondheidsnadeel ervaren als zij hun eigen medicijn niet krijgen omdat apothekers het niet meer kunnen leveren. Sinds kort mogen apothekers tijdelijk het astmamedicijn uit andere landen importeren maar daar zijn ook medicijntekorten; bredere en structurele maatregelen zijn daarom nodig. Dijkstra gaat met leveranciers en groothandels in gesprek om snel de voorraden en leveringszekerheid te vergroten.

Bron: Rijksoverheid