Overzicht

Aanbevelingen voor alternatieven

Antibioticatekorten opgelost

  • 5 juni 2024

De eerdere tekorten aan antibiotica zijn opgelost. Tegenwoordig zijn er regelmatig geneesmiddelentekorten, waaronder een tekort aan antibioticasuspensies. Alleen clindamycine granulaat voor suspensie 15 mg/ml is op dit moment slechts via import leverbaar met een langere levertijd van enkele werkdagen. 

Beeld: Freepik

Alternatieven

Als behandeling met clindamycine suspensie noodzakelijk is, dan wordt geadiviseerd een alternatief middel te kiezen met een vergelijkbaar werkingsspectrum en veiligheidsprofiel, dat wel in suspensie beschikbaar is. Binnen de NHG-Richtlijnen wordt in de meeste gevallen een beschikbaar alternatief genoemd. Het kan voorkomen dat er geen geschikt alternatief beschikbaar is, bijvoorbeeld bij een allergie voor het alternatieve middel.

Geneesmiddeltekorten

Het NHG is positief gestemd dat voor antibiotica weer alle toedieningsvormen beschikbaar zijn, zodat voor kinderen en kwetsbare doelgroepen weer het middel of de toedieningsvorm van voorkeur kan worden voorgeschreven.

Patiëntenfederatie Nederland heeft een brief aan de Tweede Kamer gestuurd in aanloop naar het gehouden debat over de geneesmiddelentekorten in het algemeen, met daarin een aantal aanbevelingen over het genees- en hulpmiddelenbeleid. Nederland moet volgens de federatie voor grondstoffen en productie van medicijnen veel minder afhankelijk worden van landen als China en India en moet het voortouw nemen om dit binnen Europa te gaan organiseren. Maar ook zorgverzekeraars veroorzaken tekorten door hun inkoopbeleid.

Bron: NHG