Overzicht

SSFH-vouchers voor kleine huisartsenpraktijken

Aanpakken van werkdruk, agressie en ongewenst gedrag in de huisartsenpraktijk

  • 26 januari 2024

SSFH stelt vouchers beschikbaar voor speciale maatwerkprogramma's om 'werkdruk' en 'agressie en ongewenst gedrag' in de huisartsenpraktijk aan te pakken. Bij deze aanvraagronde zijn de vouchers alleen bestemd voor kleine huisartsenpraktijken.

Beeld: iStock

Kleine huisartsenpraktijken kunnen een voucher van € 2.000 aanvragen. In de eerste ronde waren er veel aanvragen van middelgrote en grote huisartsenpraktijken. Daarom staat deze aanvraagronde tot 5 februari a.s. alleen open voor kleine praktijken met maximaal negen medewerkers.

Hulpmiddelen en handvatten

De maatwerkprogramma’s bieden concrete hulpmiddelen en handvatten om een gezonde werkomgeving te creëren voor medewerkers in de huisartsenzorg. Er kan worden gekozen om met 'werkdruk' of met 'agressie en ongewenst gedrag' aan de slag te gaan. Per knelpunt kan worden gekozen uit drie organisaties waar de voucher kan worden ingeleverd: IVVO, Thaeles of Gezondeboel. Deze organisaties hebben speciaal voor SSFH maatprogramma's samengesteld, zoals een workshop, coaching of een combinatie van beide.

Werkdruk verminderen

Werkdruk is een belangrijk knelpunt in de huisartsenzorg en kan een behoorlijke impact hebben op de kwaliteit van de zorg en de tevredenheid van medewerkers. Het maatwerkprogramma 'werkdruk' is speciaal ontwikkeld om organisaties in de huisartsenzorg te ondersteunen bij het aanpakken en verminderen van toenemende werkdruk. Daarnaast wordt het programma ook aangeraden om een gezondere werkomgeving te creëren voor medewerker.

Agressie en ongewenst gedrag aanpakken

Agressie en ongewenst gedrag komen steeds vaker voor in de huisartsenzorg. De gevolgen hiervan hebben grote impact op zowel de kwaliteit van zorg als de tevredenheid van medewerkers. Het verstoort de zorgverlening en kan leiden tot verminderd werkplezier en minder gemotiveerd personeel. Om organisaties in de huisartsenzorg te ondersteunen bij het aanpakken van dit knelpunt, is het maatwerkprogramma 'agressie en ongewenst gedrag' ontwikkeld. Dit programma draagt bij aan het bevorderen van een veilige werkomgeving en biedt concrete richtlijnen om agressie te verminderen dan wel te voorkomen en effectief te reageren wanneer dit zich voordoet.

Wijze van aanvraag

Ga voor aanvragen naar de button ‘voucher aanvragen’ en vul het online formulier in. Daarbij dient te worden gekozen uit een van de drie aanbieders die onderaan vermeld staan op de pagina's over werkdruk of agressie en ongewenst gedrag.

Activiteitenplan

Beide maatwerkprogramma's zijn mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en maken deel uit van het activiteitenplan om duurzame inzetbaarheid in de huisartsenzorg te bevorderen.