Alert zijn op gerelateerde gezondheidsrisico’s van bijwerking

Gewichtstoename door geneesmiddelgebruik in kaart gebracht

  • 6 min.
  • Bijwerkingen

Toename van lichaamsgewicht is een bekende bijwerking van bepaalde geneesmiddelen. Lang niet altijd gaat het om enkele kilo's; de gewichtstoename bij patiënten kan flink oplopen. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen, diabetes mellitus en stofwisselingsziekten.

Afbeelding (kleur) persoon op weegschaal
Beeld: Getty Images/iStockphoto

Gewichtstoename door geneesmiddelen kan op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door een toename van vetmassa door stimulatie van eetlust, vertraging van de stofwisseling of verlaging van de lichamelijke activiteit. Ook kunnen geneesmiddelen indirect van invloed zijn op de vochtregulatie in het lichaam, waardoor lichaamsgewicht toeneemt. Geneesmiddelen die bekend staan om hun negatieve invloed op het gewicht zijn onder meer de antipsychotica, antidepressiva, anti-epileptica, antihistaminica, corticosteroïden en geslachtshormonen.

Antipsychotica

Gewichtstoename bij antipsychotica gaat vaak gepaard met een toename van eetlust en voedselinname, met een voorkeur voor zoet en vet voedsel. Door de anticholinerge werking kan een droge mond ontstaan, waardoor mogelijk het gebruik van dranken met een hoog suikergehalte toeneemt.1 Bij antipsychotica is de voorspeller van gewichtstoename de affiniteit voor de histamine- 1(H1)-receptor.2

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?