Kosten migrainemiddelen verdubbeld

  • 1 min.
  • Actueel
  • Redactioneel

De kosten van migrainemiddelen zijn enorm gestegen na de toelating van CGRP-remmers in het basispakket. In 2022 waren de uitgaven bijna 40 miljoen euro, terwijl in de jaren daarvoor de kosten nog rond de 20 miljoen euro lagen. Dit blijkt uit gegevens van de Stichting Farmaceutische Kengetallen ISFK).

Foto (kleur) vrouw met hoofdpijn
Beeld: Freepik

Deze grote stijging is toe te schrijven aan een toename van het aantal gebruikers van de CGRP-remmers (calcitonin gene-related peptide) erenumab (Aimovig), fremanezumab (Ajovy) en galcanezumab (Emgality). In 2022 gebruikten bijna 4.200 patiënten één van de genoemde CGRP-remmers, een toename van 162 procent ten opzichte van 2021. Met de toelating van een nieuwe generatie migrainemiddelen tot het basispakket, zijn de totale jaarlijkse geneesmiddelkosten aan migrainemiddelen verdubbeld ten opzichte van wat daarvoor gebruikelijk was. 

Beperkte groep

Alleen patiënten met chronische migraine die niet reageren op twee andere vergoedbare behandelmethoden komen in aanmerking voor deze geneesmiddelen. Hoewel het dus om een beperkte groep mensen gaat, neemt het aantal wel gestaag toe. Waar in de eerste helft van 2022 zo'n 2700 mensen werden behandeld met een CGRP-remmer, waren dat er in de eerste zes maanden van 2023 al 3900.

Top 25

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?