De Zorgstandaard ADHD is er inmiddels al weer bijna een jaar. Prof. dr. Willem Nolen, voorzitter van de commissie die deze standaard opstelde: “Landelijk was er veel discussie over ADHD. Sommigen vonden dat er sprake was van overdiagnostiek en overbehandeling, anderen spraken juist van onderdiagnostiek en onderbehandeling. Zelfs de politiek mengde zich erin. Daarom was landelijke eenduidigheid nodig.” Op het gebied van ADHD bestonden er voor de komst van de Zorgstandaard diverse richtlijnen, zegt prof. dr. Willem Nolen. “Het NHG had een richtlijn, er was een multidisciplinaire richtlijn, jeugdartsen hadden hun eigen richtlijn. Op sommige punten spraken die richtlijnen elkaar tegen.” Nolen werd aangesteld als voorzitter van de commissie die aan de slag ging met de zorgstandaard. “Juist omdat ik geen ervaring heb met ADHD kon ik boven de partijen staan. Als emeritushoogleraar stemmingsstoornissen heb ik vooral ervaring met de behandeling van patiënten met depressies en manisch-depressieve stoornissen.” De zorgstandaard…
Zorgvuldigheid bij ADHD nodig

Eigen bijdrage extramurale geneesmiddelen blijft gelijk
Om stapeling van zorgkosten te voorkomen, is in 2019 een maximum eigen bijdrage voor extramurale geneesmiddelen ingesteld. Dat maximum blijft 2024 gehandhaafd op 250 euro.

Najaarsronde coronavaccinatie
De coronavaccinatie voor specifieke doelgroepen start op 2 oktober aanstaande. Zorgprofessionals kunnen vanaf half oktober zelf een afspraak bij de GGD maken voor een coronaprik.

Nieuwere bloedverdunners niet geschikt voor kwetsbare ouderen
Voor kwetsbare ouderen zijn de traditionele bloedverdunners, de VKA’s, veel meer geschikt dan de NOAC’s. Gebruik van NOAC’s leidt bij deze groep tot een hoger risico op bloedingen.