Meteen naar de inhoud

Zorgpad Inhalatiemedicatie uitgebracht

Ruim een miljoen mensen in Nederland heeft astma of COPD. Toediening van medicamenten via inhalatie is de belangrijkste vorm van medicamenteuze behandeling bij deze patiënten. Het beheersen van de juiste inhalatietechniek met een inhalator is echter niet eenvoudig. De Longalliantie Nederland (LAN) heeft het Zorgpad Inhalatiemedicatie ontwikkeld om het goed gebruik en de therapietrouw van inhalatiemedicatie te versterken.

In het zorgpad zijn de stappen uitgewerkt voor het gebruik van inhalatiemedicatie bij nieuwe en bestaande patiënten. Bij de keuze van de juiste medicatie moet men rekening houden met specifieke kenmerken van de patiënt. Oudere patiënten maken meer fouten bij het inhaleren, evenals patiënten met ernstiger obstructie en patiënten met een lager opleidingsniveau en/of lagere cognitieve vaardigheden

Van groot belang is een adequate diagnosestelling. Bij de start van een inhalatietherapie moet de juiste inhalator worden gekozen waarmee de patiënt goed overweg kan. De patiënt moet het doel van de medicamenteuze therapie begrijpen. De inhalatie-instructie dient vaak te worden herhaald en gecontroleerd. Een goed begin is het halve werk. Ook de samenwerking tussen betrokken zorgverleners is van groot belang.

Inhoud Zorgpad
Het Zorgpad kent een aantal stappen, die essentieel zijn voor de patiënt om de ziekte onder controle te krijgen. Dat zijn:
Diagnose stellen
Diagnose uitleggen
Bepalen behandeldoelen en opstellen individueel zorgplan
Voorschrijven
Instructie
Uitgifte van inhalator en medicatie
Vervolg van behandeling (follow up)

In het Zorgpad Inhalatiemedicatie vindt u een uitgebreide toelichting op alle stappen.

Bron: LAN

Triage Game biedt inzicht in triageproces

Om inzicht te krijgen in de denk- en beslis route van triagisten is een triagegame ontwikkeld. Huisartsen worden nadrukkelijk uitgenodigd om zo zelf het triageproces te ervaren.

Financiering voor ParkinsonNet

ParkinsonNet is een landelijk zorgnetwerk met ruim 4.000 zorgverleners die gespecialiseerd zijn in parkinson. Er is nu reguliere bekostiging voor de netwerksamenwerking.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens