Het zorgsysteem is overbelast en dat gaat gepaard met een enorm personeelsprobleem en een hoge werkdruk. In de huisartsenzorg wordt het vinden van praktijkopvolgers steeds problematischer. Dit blijkt uit het ABN-AMRO-brancherapport “De huisartsenmarkt in beeld”.
De vergrijzing neemt toe, met als gevolg een explosieve zorgvraag. Tegelijk zijn er 2.500 huisartsen ouder dan 60 jaar en zij zullen naar verwachting binnen 5 jaar stoppen. Daarnaast is een op de vijf medewerkers in een huisartsenpraktijk ouder dan 55 jaar. Bovendien heeft nu al 60 procent van de huisartsenpraktijken geen plek voor nieuwe patiënten en dat zullen er in de nabije toekomst steeds meer worden.
Huisartsenzorg is cruciaal voor een goede gezondheidszorg in ons land. Maar de kwaliteit en toegankelijkheid van de huisartsenzorg staat onder grote druk. Er wordt een steeds groter beroep gedaan op de huisarts, maar deze heeft per consult gemiddeld slechts elf minuten. Dat zou eigenlijk een kwartier moeten zijn. Er wordt wel ingezet op meer tijd voor de patiënt, maar dat gaat tegelijkertijd gepaard met tal van voorwaarden en administratieve verplichtingen. Terwijl huisartsen al enorm veel tijd kwijt zijn aan administratieve belasting. Deze tijd gaat ten koste van de patiëntenzorg.
Huisartsenmarkt in beeld
Het rapport schetst een realistisch, en daarmee weinig rooskleurig beeld. Verregaande samenwerking tussen regio’s en zorgdomeinen moeten verlichting geven, maar ook samenwerking vergt weer veel tijd. Volgens de opstellers van het rapport is het van belang te komen tot ‘een efficiënte huisartsenorganisatie waarmee toekomstige lokale patiëntenzorg wordt uitgevoerd waardoor huisartsen maximaal vakgericht bezig kunnen zijn.’ Het rapport sluit af met een overzicht van kansen en bedreigingen, waarbij het realiseren van de kansen bepaald niet eenvoudig zal zijn.
Tv-uitzending
De inhoud van het brancherapport sluit naadloos aan bij de uitzending van Zembla van 13 februari over het huisartseninfarct. Daarin uiten huisartsen hun zorgen, omdat de grote hoeveelheid aan extra taken die er telkens weer bijkomen ten koste gaat van de tijd voor de patiënt. Het programma gaat in op de noodgrepen om het alarmerende huisartsentekort enigszins op te vangen, zoals noodgedwongen patiëntenstops, commerciële bedrijven die huisartsenpraktijken overnemen en de digitale huisarts. Een aantal huisartsen verhelderen zeer duidelijk de problematiek.