Meteen naar de inhoud

ZonMw Parel voor Amsterdam PrEP-project

Het Amsterdam PrEP-project heeft de ZonMw Parel gewonnen. Dit onderzoek heeft aangetoond dat PrEP (pre-expositie progylaxe), een pil die hiv-infectie voorkómt, in de praktijk goed toepasbaar is. De resultaten van het project zijn meegenomen in een positief advies van de Gezondheidsraad. Dit heeft geleid tot een nationaal programma. Sinds afgelopen september stellen vrijwel alle GGD’en voor de komende vijf jaar PrEP beschikbaar.

Jaarlijks krijgen ongeveer 700 mensen in Nederland de diagnose hiv. PrEP is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben maar wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken. De doelgroep zijn mannen die seks hebben met mannen en deels transgender personen.

Keuze uit gebruik
In 2015 is onder leiding van internist-infectioloog Elske Hoornenborg het Amsterdam PrEP-project (AMPrEP) gestart met subsidie van ZonMw. Een vernieuwend element van dit onderzoek was het aanbieden van twee manieren van PrEP-gebruik: dagelijks PrEP slikken of alleen PrEP gebruiken rondom seks. Eerder is aangetoond dat beide manieren effectief beschermen tegen een hiv-infectie. Door de keuze aan te bieden, worden meer mensen bereikt en daarmee ook meer hiv-infecties voorkomen.

Hoge therapietrouw
De uitkomsten van het project zijn positief. Er was veel animo om mee te doen. De deelnemers waren zeer trouw in het slikken van PrEP. Het onderzoek heeft opnieuw bevestigd dat PrEP zeer effectief is bij hiv-preventie. Uit een rekenkundig model blijkt dat het PrEP-gebruik door de doelgroep ook zeer kosteneffectief is en mogelijk zelfs kostenbesparend. Dit effect is nog groter wanneer mensen kiezen voor alleen PrEP-gebruik rondom seks.

Achterstand ingehaald
Internationaal gezien liep Nederland achter op andere landen, zoals Frankrijk, België en Noorwegen, waar PrEP al een paar jaar beschikbaar is. Inmiddels zijn de resultaten van het AMPrEP-project meegenomen in een positief advies van de Gezondheidsraad en het dus heeft mede geleid tot nationale verstrekking van PrEP.

Meer informatie
Video over AMPrEP
ZonMw-pagina: preventie van HIV

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens