Meteen naar de inhoud

Ziekenhuisapotheker & Poliklinisch apotheker

In deze rubriek belichten we de diversiteit van het apothekersvak. Deze editie schetsen we twee rollen. Jan Derks, directeur van Derks & Derks B.V. en adviseur in human talent vertelt over de rol van ziekenhuisapotheker en Maryse Spapens verteld over de relatief nieuwe rol van de poliklinisch apotheker waarin de competenties van een ziekenhuisapotheker en een openbaar apotheker zich vermengen.

Jan Derks: “Een ziekenhuisapotheker is een geneesmiddelenexpert die verantwoordelijk is voor ‘de inhoud’, dus de farmaceutische zorgverlening door de ziekenhuisapotheek en de eventueel aanwezige poliklinische apotheken. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor ‘het bedrijf’: de zakelijke en management­aspecten van de apotheek. De belangrijkste taken zijn medicatiebegeleiding, medicatiebeleid, het beheren van het bereiden van vaak gecompliceerde, steriele medicatie, en de bedrijfsvoering, inclusief personeelsbeleid. De ziekenhuisapotheker is in tegenstelling tot de poliklinisch apotheker minder direct betrokken bij patiënten. Je werkt in een grotere organisatie en houdt van gestructureerd werk.”

Maryse Spapens is werkzaam als poliklinisch apotheker bij het Albert Schweitzer ziekenhuis en als bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Poliklinische Farmacie. Spapens: “Als poliklinisch apotheker ben je de brug tussen het ziekenhuis en de eerste lijn en werk je in een dynamische omgeving. Ziekenhuizen zijn steeds ondernemender, dat is in deze tijd een must geworden. Medisch specialisten zijn de partners waarmee ik samen werk aan goede specialistische zorg. Er wordt kwaliteits- en kostenbewust gedacht en ik vind het interessant om mee te denken vanuit de farmaceutische kant. Daarnaast geef ik adviezen aan patiënten en artsen maar beantwoord ook de vragen van assistenten, bijvoorbeeld bij een complexe interactie of contra-indicatie. Je kunt de functie van poliklinisch apotheker zelf vorm geven, het ziekenhuis geeft daar in veel gevallen ruimte voor. Openbare apothekers moeten vaak wennen aan een nieuwe poliklinische apotheek in hun verzorgingsgebied. Daar moet je mee om kunnen gaan.”

Najaarsronde coronavaccinatie

De coronavaccinatie voor specifieke doelgroepen start op 2 oktober aanstaande. Zorgprofessionals kunnen vanaf half oktober zelf een afspraak bij de GGD maken voor een coronaprik.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens