Met een gecertificeerd veiligheidsmanagementsysteem reduceert Ziekenhuis Amstelland de kans op vermijdbare schade tijdens de opname. Medicatieverificatie is een van de speerpunten. Dat brengt het ziekenhuis op orde met elektronisch voorschrijven en toedienregistratie in Klinicom. Op 24 september 2012 ging het systeem live.
“In ons project medicatieverificatie is de apotheek betrokken bij het volledige medicatietraject, van opname tot ontslag”, vertelt Margriet Adriaanse, afdelingsmanager Chirurgie/Interne Boven. “De basis is ons apotheekinformatiesysteem Zamicom. Dat wilden we in eerste instantie alleen uitbreiden met elektronisch voorschrijven in Klinicom, maar tijdens een pilot bleek dat het gelijktijdig invoeren van elektronische toedienregistratie essentieel is.”
Noodzaak elektronische toedienregistratie
Ze legt uit waarom. “De apotheek draaide één keer per dag alle deellijsten uit, vervolgens printte de verpleging vlak voor de deelronde de medicatiewijzigingen ten opzichte van de lijst van de vorige deelronde. Daarbij moet je een tijd ingeven. Mis je vijf minuten, dan is er al een kans dat je een medicatiewijziging over het hoofd ziet. En omdat de wijzigingen van een hele afdeling zomaar 40 velletjes kunnen beslaan, merk je het niet als je een pagina te weinig print. Al met al was het naar onze smaak te foutgevoelig.”
Snel geleerd
Het Amstelland parkeerde de plannen voor de brede uitrol en tuigde een nieuwe pilot op. Deze keer mèt toedienregistratie. Judith Swart, apothekersassistent, zorgcoördinator en functioneel beheerder Zamicom/Klinicom: “Eerst werkte de verpleging met papieren en elektronische toedienregistratie naast elkaar, maar ze hadden het werken met Klinicom snel onder de knie.”
Wensen
“Natuurlijk kom je tijdens een pilot in het systeem dingen tegen die je anders wilt”, vervolgt haar collega Nelleke Buur. “Met hulp van de projectmanager van HI-Systems konden we de meeste wensen eenvoudig oplossen. Over echte
software-aanpassingen beslist de gebruikerscommissie van HI-Systems. Dat is logisch, er zijn meer gebruikers en wensen. Een aanpassing in de software vereist draagvlak.”
Efficiënter en veiliger
Margriet: “Met elektronisch voorschrijven en toedienregistratie realiseren we een enorme verbetering, zowel qua efficiëntie als qua medicatieveiligheid. Door het elektronisch voorschrijven zijn de medicatieopdrachten leesbaar en volledig. De toedienregistratie minimaliseert de kans dat patiënten een verkeerd middel krijgen. Het proces heeft sowieso veel minder stappen, je werkt direct uit het EVS van de arts. Alleen al daardoor vermindert de foutkans.”
Vanaf iedere werkplek
“Klinicom is gekoppeld met SAP, ons ziekenhuis EPD. Alle gegevens staan centraal opgeslagen. De arts kan vanaf iedere werkplek inloggen, heeft inzage in het volledige dossier en kan voorschrijven. Op de afdeling, op de spoedpost en zelfs vanuit huis. Bovendien hoeven we geen gegevens meer mee te verhuizen wanneer een patiënt van afdeling verandert.”
De beste zorg
“Patiënten zijn zich over het algemeen niet bewust van dit soort processen en dat is maar goed ook. Ze moeten erop kunnen vertrouwen dat ze de beste zorg krijgen. Met elektronisch voorschrijven en toedienregistratie is de medicatievoorziening goed geregeld. Alleen al de aanblik van de verpleegkundige met de Medi COW wekt vertrouwen.” De Medi COW (computer on wheels) is een in hoogte verstelbare kar met een scherm, één medicatiebakje per patiënt en opbergmogelijkheden.
Werkwijze toedienregistratie
De verpleegkundige logt in met een eigen code en ontsluit daarmee de medicijnbakjes die de apotheek vult. Ze scant het polsbandje van de patiënt, neemt de medicatie uit het betreffende bakje, controleert handmatig met de elektro-
nische toedienlijst of ze de juiste medicatie, in de juiste dosering voor de juiste patiënt heeft, dient het middel toe en tekent dit elektronisch af. Bij een aantal geneesmiddelgroepen, zoals parenteralia en opiaten, is een tweede check van een collega verplicht. Wanneer de verpleegkundige het middel niet toedient, moet ze de reden ingeven.
Voorbereiding
De introductie van het elektronisch voorschrijfsysteem en toedienregistratie vereist gedegen voorbereiding en een goede projectleider, aldus Nelleke Buur. “Onze werkgroep Klinicom inventariseerde alle risico’s, bracht de randvoorwaarden in kaart en maakte een projectplan. Judith en ik zijn met het systeem aan de slag gegaan om eventuele problemen al voor de introductie op te lossen. Tegelijkertijd zijn we een scholingstraject voor verpleegkundigen en artsen gestart. Zijn er toch nog vragen, dan kunnen ze die via een apart telefoonnummer en emailadres direct aan de juiste persoon stellen.”
Investering
Margriet: “Naast een financiële investering in de programmatuur en de Medi COW’s, kost de introductie van het EVS vooral veel tijd en energie. Judith: “Daarbij kunnen we rekenen op ondersteuning van HI-Systems. De projectmanager van HI-Systems zit in de werkgroep. Hij dacht mee over de inrichting van het proces en de lijnen zijn kort. Dat werkt heel prettig.”
‘Big bang’
Na succesvolle afronding van de pilot, startte de werkgroep de voorbereidingen voor de brede uitrol van Klinicom met toedienregistratie. Op 24 september 2012 ging het hele ziekenhuis in één keer over. “Een big bang heeft risico’s, maar we hebben er ook veel problemen mee voorkomen”, aldus Margriet. “Het is bijvoorbeeld heel lastig als een arts voor patiënten van de ene afdeling al in Klinicom moet werken en voor de andere nog op papier. Wat dat betreft hebben we geleerd van de ervaringen van andere ziekenhuizen.”
Behandelplan kiezen
Ziekenhuisapotheker Peer de Graaf bracht met iedere afdeling de werkwijze in kaart om Klinicom optimaal in te kunnen regelen. Ter ondersteuning van de specialisten bracht hij alle behandelplannen met de bijbehorende medicatie in het systeem in. Artsen kunnen nu eenvoudig voorschrijven door het betreffende ziektebeeld te kiezen.
Scholing
Verpleegkundigen van de pilotafdeling Chirurgie/Interne Boven helpen Judith en Nelleke bij het scholen van collega’s van andere afdelingen. Nelleke: “Iedereen heeft de eLearning van HI-Systems gedaan en per afdeling hebben we key-users aangewezen en extra geschoold. De artsen kregen op afspraak en tijdens inlooptijden uitleg over het systeem.”
Succesvolle start
“Alles wat we vooraf konden regelen, was dus geregeld”, aldus Judith. “Van voorgedefinieerde behandelplannen die artsen kunnen selecteren in Klinicom, tot de uitgifte van inlogcodes. Daardoor was de introductie een succes. We zijn nu een paar weken verder. Natuurlijk is het wennen en komen er vragen, maar over het geheel genomen zijn we heel tevreden.”