Meteen naar de inhoud

Zelfmeetgegevens van PGO naar HIS

Het doorgeven van thuismetingen, zoals bloeddruk- en glucosewaarden, was via de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) nog niet mogelijk. Maar daarin komt verandering. Bij een praktijkproef in Limburg hebben patiënten met succes zelfmeetgegevens naar de huisarts gestuurd. Weer een stapje voorwaarts dus.

Programma OPEN, VZVZ en Stichting MedMij testen de MedMij-informatiestandaarden in de praktijk of de gegevensuitwisseling veilig en volledig tot stand komt. In OPEN-regio Midden-Limburg Oost is onlangs met succes een praktijkproef uitgevoerd, waarbij zelfmeetgegevens vanuit een PGO naar een HIS zijn verstuurd.

Interactie HIS en PGO
De proef verliep zelfs ‘soepel’, aldus het verslag op de site van OPEN. De zelfmetingen die vanuit een PGO worden verstuurd, komen op een gestandaardiseerde manier binnen. De zelfmeetgegevens verschijnen vervolgens gewoon in de werklijst of het postvak van het HIS. De huisarts beoordeelt de uitslagen en legt zo nodig in het dossier vast wat er moet gebeuren. De patiënt kan die informatie dan weer lezen in zijn/haar PGO. Er is nu dus voor het eerst échte interactie tot stand gebracht tussen een HIS en een door patiënten gekozen systeem.

Vervolg
Maar ja: dat betreft dus een proef. Inmiddels wordt in dezelfde huisartspraktijk getest met andere HIS-PGO-combinaties. Daarna wordt in meerdere huisartsenregio’s die deelnemen aan OPEN meer gebruikerservaring opgedaan in verschillende huisartspraktijken.

Uitslagen via patiëntportaal
Het doorgeven van thuismetingen kan al wel vaak al via een patiëntportaal. Hoe dat gaat? Bekijk op de website van OPEN de kennisclip zelfmetingen. Deze bevat een korte e-learning over het gebruik van zelfmetingen met behulp van een portaal en PGO en enkele praktijkvoorbeelden.

Onder redactie van: Gerda van Beek

Najaarsronde coronavaccinatie

De coronavaccinatie voor specifieke doelgroepen start op 2 oktober aanstaande. Zorgprofessionals kunnen vanaf half oktober zelf een afspraak bij de GGD maken voor een coronaprik.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens