Meteen naar de inhoud

Wijs in het oosten

In ‘Drijfveren’ spreken we met huisartsen en apothekers over hun vak, ambities en keuzes die ze maken. Oftewel: ‘Wat bezielt uw collega?’ In deze editie spreken we met huisarts Daan Teunissen.

v.l.n.r. Coassistent Eline
Bijl, Huisarts Daan
Teunissen en AIOS
huisartsengeneeskundige
Suzanne van Leuven

Dinxperlo in Gelderland ligt pal aan de grens met Duitsland. Het vormt samen met het Duitse Suderwick een tweelingdorp waar de grens dwars doorheen loopt. Op veel plaatsen laten bewoners met de groene Achterhoekse vlag zien hoe trots ze zijn op hun omgeving. En terecht. Mooi is het hier zeker. In deze regio Oude IJsel runt een enthousiaste en eloquente Daan Teunissen samen met zijn collega huisarts Robert Schuurman, huisartsenpraktijk Schuurman & Teunissen. Een praktijk waar hoogwaardige zorg, samenwerken en opleiden hoog op de agenda staan.

Huisartsenpraktijk Schuurman & Teunissen telt zo’n 4.800 patiënten. Deze patiëntenpopulatie bestaat voor een groot deel uit ouderen. Daan: “Gelukkig zien we ook jongeren uit de Randstad naar deze regio komen omdat ze hier kunnen wonen in een betaalbare woning. Ze worden van harte welkom geheten. Ik heb zelf ook die ervaring gehad toen ik 11 jaar gelden vanuit het Westland hier naartoe ben verhuisd. Aanpassen maar jezelf blijven; mensen vonden mijn directheid verfrissend. Anderen moesten er even aan wennen. In de Achterhoek zijn mensen niet geneigd om hun ziel en zaligheid op tafel te leggen en dat is dan voor mij een uitdaging.”

Naast huisarts ben je ook kaderarts palliatieve zorg. Mooi werk?

“Ik heb een consulentenfunctie binnen het team palliatieve zorg in het ziekenhuis in deze regio. Daarnaast geef ik nascholing aan collega huisartsen en verpleegkundigen. Palliatieve zorg vind ik geweldig maar het is complex omdat je te maken krijgt met vier dimensies: het lichamelijke, psychische, sociale en het spirituele. Op al deze vlakken kan ik iets betekenen, hoe klein ook. Het is ontzettend dankbaar werk omdat je zo dicht bij mensen komt te staan. De keerzijde van een heel intensief palliatief traject is dat je als dokter ook afscheid moet nemen van een medemens die ook je patiënt is. Dus een zekere mate van professionele rouw komt er altijd bij: het existentiële domein van de dokter zelf. En dat maakt deze vorm van zorg zo bijzonder waardevol.”

Je bent opleider aan het Radboudumc. Essentiele taak met het oog op de toekomst toch?

“In onze praktijk ben ik huisartsopleider en opleidingscoördinator. Ik vind het erg leuk om kennis over te dragen. Er loopt hier altijd wel een eerste- of derdejaars huisarts in opleiding rond. Tegenwoordig begeleiden we ook structureel coassistenten. Het coschap huisartsengeneeskunde is een ervaringscoschap en veel co’s roepen aan het einde: ‘Wat is dit een leuk vak’. Sommigen worden huisarts, anderen worden specialist maar ook voor hen is deze kennismaking goed. Als specialist weten ze hoe het in de eerste lijn gaat en dat bevordert samenwerking en wederzijds begrip.”

Leuk vak, zeker. Hoe komt het dan toch dat niet veel studenten ervoor kiezen?

“Als praktijkhouder ben je zelfstandig ondernemer en komt er van alles op je bordje zoals personeelsbeleid, financiën en administratie. Dat is een drempel, want studenten willen dokter worden en als zodanig werken. Daarom zijn we als opleiders druk bezig om huisartsen in opleiding meer te leren hoe een praktijk gerund moet worden. Wanneer je een praktijkmanager kunt inhuren bijvoorbeeld. Daarin heb je een keuze: je kunt kiezen wat je zelf doet en wat je uitbesteedt. Die keuze is belangrijk.”

Terugkijkend op Covid, wat heeft deze periode jullie geleerd?

“Deze tijd heeft ons niet digitaler gemaakt. Soms is een emailconsult, beeldbellen of een foto prima maar al met al vind ik het prettiger om patiënten te zien. Ik heb ook sterk het gevoel dat patiënten de voorkeur geven aan persoonlijk contact. De basis van huisartsengeneeskunde is communicatie en ik mis een groot stuk non-verbale communicatie als je alles via Zoom doet. Wat er wel veranderd is, is dat we minder consulten per dag draaien en de consulten verlengen van 10 naar 20 minuten. Covid heeft dit stukje gewaarwording en bewustwording versneld want we dachten daar al eerder aan. De poortwachtersfunctie die wij als huisarts vervullen nemen we serieus. Als je in het begin van een traject wat meer tijd investeert in de juiste diagnose en in goede voorlichting dan heb je daar later voordeel van. Dat maakt de zorg voor ons allemaal hanteerbaarder en uiteindelijk beter.”

Hoe is de samenwerking met apothekers?

“Ik heb altijd goed samengewerkt met apothekers, ook in Dinxperlo. Uiteraard hebben we het FTO, maar ook tussendoor overleggen we veel en delen frustraties over bepaalde wet- en regelgeving. Als er gemord wordt door patiënten over zaken waaraan wij niets kunnen doen, zijn we loyaal aan elkaar, staan we zij aan zij. We doen ook veel projecten samen zoals de nood box voor palliatieve patiënten tijdens avond-, nacht- en weekenddiensten. Door deze box hoeven zorgverleners of familie niet uren in de auto te reizen voor medicatie. De apotheker wilde ook meteen deelnemen aan gestructureerd overleg over ouderen in de regio samen met huisartsen en verpleegkundigen. Allemaal voorbeelden van mooie multidisciplinaire samenwerking die veel oplevert en altijd leidt tot betere zorg.”

Ik loop naar buiten. ‘Foj, wat is der hier völle greun. Naeven den Iessel is ’t best aardeg. Ik wil best snel weerkomm’n!’

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens