Meteen naar de inhoud

Wijnen | Moeilijk? Nee lekker!

Veel mensen denken dat wijn moeilijk of ingewikkeld is. Dit is absoluut niet het geval, het geheim is namelijk dat wijn vooral heel leuk is.

Er zijn mensen die hoog van de toren blazen  dat ze veel van wijn weten. Om daarna met veel bravoure te verkondigen dat deze wijn toch echt naar het topje van een jonge eikenboom na een stevige voorjaarsbui ruikt. Onzin! Daar gaat het niet om, het is veel basaler; lekker of niet lekker?

Ja, er zijn nog veel meer aspecten interessant maar in eerste instantie moet de wijn vooral lekker zijn. Je moet ervan kunnen genieten en het moet passen bij het moment. Veel moeilijker hoeven we het ook niet te maken. Maar de vraag is natuurlijk, hoe bereik je dat? Mijn advies; bouw een band op met je wijnspecialist. Die kan je adviezen geven, hij/zij heeft ervoor geleerd. Zeker als hij eenmaal je smaak weet kan hij je nieuwe dingen laten ontdekken. Een ander advies is proeven, proeven en nog eens proeven.

Kun je nu nooit meer gewoon een wijntje drinken? Natuurlijk wel, maar probeer bij een eerste en tweede slok bewust te proeven, en voor jezelf te benoemen wat je proeft.
Dit is in het begin lastig, maar al snel wordt het makkelijker. Hoe dan? Wat je moet doen is een proefgeheugen opbouwen. Ook dit is niet moeilijk. Het is niets meer dan stilstaan bij wat je ruikt en dat onthouden. Probeer een week lang aan (bijna) alles bewust te ruiken. Ga bijvoorbeeld de tuin in, pak een hand kiezelstenen, wrijf deze door je handen en snuif de geur op. Of neem een tomaat, bieslook of elk willekeurig ander product. Als je dit een tijdje doet bouw je een proefgeheugen op en zul je bekend staan als kenner. En wil je dit niet, onthoudt dan maar één ding: lekker of niet lekker.
Een wijn die daar helemaal bij hoort is de rode Bourgogne, een wijn voor de liefhebber. Gemaakt van de Pinot Noir druif. Een wijn waarbij je in eerste instantie denkt ik proef dit, maar die bij de tweede slok weer heel anders proeft. Een wijn die zich gedurende de avond ontwikkelt en verandert. Elke slok ontdek je weer nieuwe smaken en inzichten en wordt het genot groter. Eén nadeel; er wordt tegelijk ook zoveel bocht gemaakt .

Wat ik zelf een heerlijke wijnhuis vind en een schoolvoorbeeld van goede rode Bourgogne is Domaine des Beaumont. Een klein en oud familiedomein dat 6ha grond in de Côte de Nuits heeft. Ze maken een heerlijke Gevrey Chambertin van oude druivenstokken. De wijn heeft jong gedronken rood en zwart fruit in de smaak, maar na rijping meer tonen van drop, leer en wild. Kortom; lekker genieten!

Dit is een column uit FarmaMagazine nr. 2 2012.
Tekst: Jens Vergouwen en Sanne Staal.
U kunt onze vinologen bezoeken in hun winkel; De Gouden Ton, Hinthamerstraat 102 in ’s-Hertogenbosch.

AANBIEDING:
Domaine des Beaumont – Gevrey Chambertin Vieilles Vignes – Bourgogne, Frankrijk

 

Dit is een zeer exclusieve wijn. Nieuwsgierig geworden naar de smaak? Bestel hem nu voor een FarmaMagazine prijs € 48,50. De wijn wordt in een doos bij u thuis afgeleverd.

 

 

 

 

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens