Ga naar de inhoud

Weinig stress laat puber sneller spijbelen

LEIDEN (ANP) – Pubers met relatief weinig stresshormonen (cortisol) in hun lichaam zijn vatbaarder voor bijvoorbeeld spijbelen, vandalisme en winkeldiefstal dan tieners met een gemiddeld niveau cortisol. Dat blijkt uit onderzoek van Evelien Platje, die vrijdag promoveert aan het VUmc in Amsterdam.

,,Net zoals een te hoog stressniveau onprettig voelt, lijkt het erop dat een te laag stressniveau ook niet comfortabel is'', stelt Platje. ,,In een poging dat gevoel te laten verdwijnen en hun stressniveau op te krikken, kunnen pubers gaan spijbelen of ander antisociaal gedrag vertonen.'' Of dat een bewuste of onbewuste actie is, is haar niet duidelijk. Vervolgens gaan tieners op zoek naar 'foute' vrienden die hetzelfde gedrag vertonen, zoals bijna alle jongeren zich aansluiten bij gelijkgestemden.

Een erg doeltreffende 'oplossing' om het gehalte te laten stijgen, is zulk asociaal gedrag echter niet: het cortisolniveau gaat er niet of maar eventjes door omhoog. ,,Waarschijnlijk gaat het niveau maar tijdelijk omhoog, of krijgt diegene er zelfs helemaal geen stressreactie door.'' Vandaar dat het vaak niet bij één keer stelen of spijbelen blijft.

Wetenschappers verschillen nog van mening over het ontstaan van een lage cortisolwaarde.

Portret (kleur) Valérie Meijvis

Opiaten

Ik sta al met de deurknop in mijn hand. In mijn andere hand een doos vol oude medicatie. We hebben zojuist afgesproken om een kortwerkend oxycodonpreparaat om te gaan zetten in een langwerkende variant. Maar dan komt mevrouw overeind uit haar bed. ’Dan wil ik wel 10 mg langwerkend in plaats van 5 mg kortwerkend, anders werkt het echt niet!’ Tja, dat gaat wel een beetje voorbij aan de essentie van afbouwen…

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens