Meteen naar de inhoud

Wegwijzer innovatie en preventie in de eerstelijnszorg 2023

Afspraken over de bekostiging in de eerstelijnszorg zijn essentieel om innovatie- en preventie-initiatieven te implementeren en breder in te zetten. De NZa heeft onlangs de ‘Wegwijzer innovatie en preventie in de eerstelijnszorg 2023’ gepubliceerd.

Deze Wegwijzer biedt inzicht in de mogelijkheden voor financiering van preventie en innovatie. In dit document staan alle bekostigingsopties in de eerstelijnszorg op een rij. De wegwijzer gaat overigens niet in op domein- of sectoroverstijgende bekostiging.

Innovatie en preventie kunnen gaan over de inhoud van zorg (bijvoorbeeld productinnovatie en nieuwe technieken zoals robotica), de organisatie van zorg (bijvoorbeeld zorg verplaatsen door het benutten van digitale toepassingen) of de bekostiging van zorg (bijvoorbeeld integrale bekostiging, substitutie of innovatief contracteren).

Interactief

De Wegwijzer bevat zeer veel informatie. Zo gaat deze nader in op de complexe organisatie, regelgeving en financiering van de zorg in ons land. Wie is waarvoor verantwoordelijk, welke wetten spelen een rol in de zorg en wat houden die verschillende wetten in? Het beschrijft uitgebreid de mogelijkheden van bekostiging van preventie en innovatie per eerstelijns-zorgsector, zoals huisartsenzorg, extramurale farmacie, wijkverpleging en paramedische zorg. Dankzij het feit dat het een interactief document is, is het mogelijk om juist die informatie op te halen die van belang is voor de specifieke situatie. Er kan bijvoorbeeld worden doorgeklikt naar informatiekaarten over bestaande preventie-aanpakken, zoals Welzijn op Recept, Gecombineerde Leefstijlinterventie of Leefstijlgeneeskunde. Vanwege het complete overzicht is deze Wegwijzer ook handig als naslagwerk.

Financiering voor ParkinsonNet

ParkinsonNet is een landelijk zorgnetwerk met ruim 4.000 zorgverleners die gespecialiseerd zijn in parkinson. Er is nu reguliere bekostiging voor de netwerksamenwerking.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens