Afspraken over de bekostiging in de eerstelijnszorg zijn essentieel om innovatie- en preventie-initiatieven te implementeren en breder in te zetten. De NZa heeft onlangs de ‘Wegwijzer innovatie en preventie in de eerstelijnszorg 2023’ gepubliceerd.
Deze Wegwijzer biedt inzicht in de mogelijkheden voor financiering van preventie en innovatie. In dit document staan alle bekostigingsopties in de eerstelijnszorg op een rij. De wegwijzer gaat overigens niet in op domein- of sectoroverstijgende bekostiging.
Innovatie en preventie kunnen gaan over de inhoud van zorg (bijvoorbeeld productinnovatie en nieuwe technieken zoals robotica), de organisatie van zorg (bijvoorbeeld zorg verplaatsen door het benutten van digitale toepassingen) of de bekostiging van zorg (bijvoorbeeld integrale bekostiging, substitutie of innovatief contracteren).
Interactief
De Wegwijzer bevat zeer veel informatie. Zo gaat deze nader in op de complexe organisatie, regelgeving en financiering van de zorg in ons land. Wie is waarvoor verantwoordelijk, welke wetten spelen een rol in de zorg en wat houden die verschillende wetten in? Het beschrijft uitgebreid de mogelijkheden van bekostiging van preventie en innovatie per eerstelijns-zorgsector, zoals huisartsenzorg, extramurale farmacie, wijkverpleging en paramedische zorg. Dankzij het feit dat het een interactief document is, is het mogelijk om juist die informatie op te halen die van belang is voor de specifieke situatie. Er kan bijvoorbeeld worden doorgeklikt naar informatiekaarten over bestaande preventie-aanpakken, zoals Welzijn op Recept, Gecombineerde Leefstijlinterventie of Leefstijlgeneeskunde. Vanwege het complete overzicht is deze Wegwijzer ook handig als naslagwerk.