Ga naar de inhoud

Weduwe Tromp: geen interesse in zijn verhaal

HILVERSUM (ANP) – Anneke Tromp, de vrouw van de omstreden huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn, vindt dat haar man sinds de avond van de politie-inval geen enkele gelegenheid heeft gehad om zijn verhaal te vertellen. ,,Laat ik het nog beter zeggen: niemand was geïnteresseerd in zijn kant van het verhaal'', zegt zij zaterdag in Nieuwsuur.

Huisarts Tromp diende in augustus een terminaal zieke patiënt veel meer morfine toe dan toegestaan. Even later overleed de patiënt. Een coassistent van het AMC in Amsterdam was aanwezig bij de euthanasie die Tromp uitvoerde. Zij had grote twijfels over het handelen van de huisarts, vooral over de grote doses morfine en een slaapmiddel die hij toediende. Ze meldde haar bevindingen bij haar begeleider in het AMC dat op zijn beurt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) inschakelde. Na een politie-inval klaagde justitie hem aan wegens moord. Begin oktober beroofde de huisarts zichzelf van het leven.

Volgens de weduwe was in augustus een situatie ontstaan waarbij ,,je letterlijk met je rug tegen de muur staat. En dan kun je twee dingen doen: je kunt handelen volgens de regels en je kunt handelen uit erbarmen met de patiënt.''

Portret (kleur) Valérie Meijvis

Opiaten

Ik sta al met de deurknop in mijn hand. In mijn andere hand een doos vol oude medicatie. We hebben zojuist afgesproken om een kortwerkend oxycodonpreparaat om te gaan zetten in een langwerkende variant. Maar dan komt mevrouw overeind uit haar bed. ’Dan wil ik wel 10 mg langwerkend in plaats van 5 mg kortwerkend, anders werkt het echt niet!’ Tja, dat gaat wel een beetje voorbij aan de essentie van afbouwen…

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens