Meteen naar de inhoud

Waarschuwing gebruik JAK-remmers

Patiënten die JAK-remmers gebruiken, lopen een grotere kans op kanker, hart- en vaatziekten, ernstige infecties of overlijden dan patiënten die TNF-α-remmers gebruiken. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert daarom voor patiënten met een verhoogd risico op deze aandoeningen te kiezen voor een behandelalternatief.

Janus kinase inhibitors (JAKi) heten ook wel JAK-remmers. Het zijn medicijnen die het afweersysteem onderdrukken. Hierdoor verminderen de klachten bij verschillende ontstekingsziektes, zoals reuma, psoriasis, eczeem of colitis ulcerosa. Het gaat om de volgende medicijnen, elk met een eigen goedgekeurd gebruik: Xeljanz (tofacitinib), Olumiant (baricitinib), Rinvoq (upadacitinib), Jyseleca (filgotinib) en Cibinqo (abrocitinib).

Aanbevelingen voor zorgverleners
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten bij het gebruik van de JAKi tofacitinib een groter risico ontwikkelen op kanker of een hartinfarct. In een ander onderzoek is gezien dat bij het gebruik van JAK, baricitinib, ook een verhoogd risico op hartinfarct of trombose ontstaat. Op basis van deze onderzoeken en na beoordeling door het Europees geneesmiddelenbewakingscomité PRAC zijn voor zorgverleners de volgende aanbevelingen opgesteld door het CBG:

• Gebruik JAKi alleen als er geen andere geschikte behandeling mogelijk is bij patiënten die 65 jaar of ouder zijn, die roken of in het verleden lang hebben gerookt of die een  verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebben of met risicofactoren op kanker;

• Wees voorzichtig bij patiënten met andere risicofactoren voor veneuze trombo-embolie (VTE) dan de hierboven genoemde risico’s;

• Voor sommige patiëntengroepen met risicofactoren zijn de aanbevolen doseringen herzien;

• Bespreek met patiënten de risico’s van het gebruik van deze medicijnen, zoals hartinfarct of kanker;

• Doe periodiek onderzoek naar huidkanker bij patiënten die onder behandeling staan met deze JAKi;

• Bestudeer voor meer informatie de bijgewerkte samenvatting van de productkenmerken (SmPC) van deze medicijnen.

Bron: Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Modernisering GVS: van uitstel naar afstel

De herberekening van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) is definitief van de baan. Minister Kuipers vindt de gevolgen voor patiënten, apothekers en voorschrijvers te groot.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens