Meteen naar de inhoud

Vraagtekens over de afleverkosten van medicijnrollen

De uitzending van Kassa van 23 maart jl. deed nogal wat stof opwaaien. Daarin werd aangetoond dat de kosten van het leveren medicatie in baxterrollen veel hoger zijn dan die van de standaardlevering in een apotheek. Apothekers willen daarbij geen inzage geven in de kosten. De NZa start een onderzoek.

De zakjes met de dagelijkse hoeveelheid pillen (gemiddeld 5 medicijnen per dag) worden opgerold en wekelijks ter hand gesteld aan deze groep die merendeels in verzorgingstehuizen woont of thuiszorg ontvangt. De totale terhandstellingskosten zijn de afgelopen jaren gestegen: van 340 miljoen in 2016, 350 miljoen in 2017 naar 365 miljoen in 2018. Deze kosten vormen bijna 25% van de totale kosten van de apotheekzorg. Terwijl de groep van kwetsbare patiënten slecht 7,1% van de totale groep medicijngebruikers bedraagt.

Concurrenten
Waarom zijn de apothekers niet transparant over de kosten? De KNMP wijst in een verklaring op het feit dat apothekers sinds 2012 elkaars concurrenten zijn, omdat de overheid de prijzen overliet aan de markt. De prijzen zijn derhalve niet transparant. Zie de volledige reactie van de KNMP. 

Wel is bekend dat de kosten van de terhandstelling op weekbasis worden berekend en per medicatiesoort. Wie 1 pil per dag gebruikt, betaalt gemiddeld 3 tot 4 euro per week. Zitten er 2 pilsoorten per dag in, dan kost het 2 keer die 3 á 4 euro. Gemiddeld gebruikt deze groep 5 verschillende pillen per dag, dus dat loopt flink op.

Onderzoek
In de uitzending van Kassa vertelt de heer Kallen dat zijn moeder wekelijks 7 pilletjes Temazepam nam die 0,36 cent per week kosten, dus op jaarbasis 18,70 euro. De wekelijkse afleverkosten bedroegen 3,35 euro, op jaarbasis is dat 174,20 euro. En dat is dan voor slechts één van de vier medicatiesoorten die mevrouw Kallen gebruikte. Haar zoon heeft gevraagd of de medicijnrollen per maand kunnen worden afgeleverd, in plaats van wekelijks. Dat zal leiden tot lagere kosten. Maar aflevering per maand was niet mogelijk.  Zorgverzekeraars Nederland is overigens voorstander van een vast bedrag per weekrol, ongeacht het aantal medicijnen in die rol.

Kamervragen en onderzoek
Zorgverzekeraars Nederland heeft inmiddels om een onderzoek gevraagd van de Nederlandse Zorgautoriteit. Dat onderzoek is op dit moment gaande. John Kerstens, PVDA-Kamerlid, eist dat de apothekers inzage geven, anders zal hij Kamervragen stellen en desnoods een debat hierover aanvragen, zegt Kerstens tijdens van uitzending van Kassa.

 

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens