Meteen naar de inhoud

Voordat het gaat regenen

In ‘Drijfveren’ spreken we met huisartsen en apothekers over hun vak, ambities en keuzes die ze maken. Oftewel: ‘Wat bezielt uw collega?’ In deze editie spreken we met apotheker Sander Benraad.

Sander Benraad is apotheker, eigenaar en mede-eigenaar. Werkgever, compagnon en collega. Zorgverlener, directeur, innovator en ondernemer. En buiten zijn werk waarschijnlijk nog veel meer. We spreken af in apotheek Lindenholt in het gelijknamige stadsdeel in Nijmegen. Wat zijn de drijfveren van iemand die zoveel functies vertegenwoordigd? Sander: “Als een concept goed werkt, denk ik: ‘waarom zou het ergens anders niet net zo goed werken?’ Daar zit ondernemerschap in maar ook een voorliefde voor innovatie. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te bedenken, altijd gedaan. Voel me er prettig bij.”

Je bent eigenaar of mede-eigenaar van in totaal zes apotheken?

Sander: “Ik ben sinds 1998 apotheker en ben in Lindenholt mijn loopbaan begonnen. In de loop der jaren heb ik vier Nijmeegse apotheken in maatschapsverband gekocht: apotheek Lindenholt, Nijmegen-Oost, Pegasus en Apotheek Beckers. Daarnaast ben ik eigenaar van apotheek Benraad in Terborg en Ulft. Ik ben maar een radartje in het geheel want ik heb goede collega’s in de maatschap waarin iedereen zijn eigen verantwoordelijkheden heeft. Als het gaat over mijn eigen apotheken dan zit het geheim in een goed team. Een team met de focus op de juiste dingen: goede zorg, logistiek op orde, effectieve communicatie en een efficiënte organisatie.”

Je bent niet alleen actief ín de apotheek maar ook in de farmaceutische sector?

“Naast mijn werk als apotheker heb ik voor Mosadex het softwaresysteem Ncontrol ontwikkeld. Daarnaast ben ik grondlegger van de Nederlandse Farmaceutische Zorggroep (NFZ) die de belangen van de apotheker en de zorgverzekeraar met elkaar verbindt en behartigt. Nadat ik eind 2019 met deze activiteiten ben gestopt, heb ik me anderhalf jaar gefocust op de eigen apotheken. Daarna heb ik samen met collega Fladijn en inkooporganisatie Nafinco, ApotheekCoach opgericht. Dit groothandel-onafhankelijk apotheekconcept is ontwikkeld vanuit een pragmatische visie op farmacie en staat open voor de hele apothekersmarkt. Vanuit de praktijk van alledag ontwerpen we innovatieve producten op het gebied van logistiek, bezorging, Business Intelligence en patiëntcommunicatie. Zo is 24-7Medicijnen.nl een no-nonsense, laagdrempelige en betaalbare formule voor de apotheek die we vanuit ApotheekCoach lanceren. Ons uitgangspunt? Het behouden van een zelfstandige marktpositie in een snel veranderende markt. Inmiddels zijn er ruim 130 apothekers aangesloten op ApotheekBi.”

Met de nadruk op ‘zelfstandig’?

“Met de nadruk op zelfstandig maar ook op lokaal. Ik heb altijd de drive gehad om zelfstandig apotheker te zijn, dus geen onderdeel van een keten. Daar wil ik me graag voor inzetten omdat de combinatie van zorgverlening en ondernemerschap me altijd erg heeft gemotiveerd. De zelfstandige apotheker heeft wel hulp nodig van dienstverlening zoals ApotheekCoach. Ik verwonder me altijd over de positie van de Nederlandse apotheek. Die is modern en goed ontwikkeld. We hebben een fysieke locatie, een balie, on- en offlinedienstverlening, medicijnkluizen, bezorging, 24-uurs zorg, hooggekwalificeerd personeel en een fijnmazige infrastructuur in het overleg met voorschrijvers. Wij bieden zoveel, waarom verkopen wij ons vak en toegevoegde waarde binnen de eerste lijn niet beter?”

Waar liggen de uitdagingen voor de toekomst?

“De wereld staat niet stil. Er komt veel op apothekers af zoals nieuw beleid van zorgverzekeraars maar ook vanuit de wetgeving waarbinnen de prijzen van geneesmiddelen voortdurend op de marges drukken. Marges die teruggelopen. Voor een gezond en efficiënt bedrijf moeten we tegen nog lagere kosten werken maar we zullen de kwaliteit van zorg op peil moeten houden. Hoe lastig is dat? Ook zullen we oog moeten hebben voor online aanbieders, die de krenten uit de pap willen. Hoe je het ook wendt of keert de online concurrentie komt eraan. Daar moet je je als apotheker op voorbereiden. Liefst op tijd, als het nog droog is en niet als het al regent. Nu dus. Een andere uitdaging is dat er nog te veel vanuit het recept wordt geredeneerd en te weinig wordt gekeken naar de mens achter het recept.”

De mens achter het recept. Klinkt veelbelovend?

“Het gaat over de vraag wat ik als apotheker kan doen om het ongemak dat iemand ervaart te verminderen, ook al is het maar een klein beetje. Ik geef vaak het voorbeeld van een jongetje van 10 jaar met astma. Hij voetbalt maar hoe zorgen we dat hij met lucht op het veld kan staan? Dat is niet alleen uitleg geven over de puffer maar je moet samen kijken hoe je een geneesmiddel zo effectief mogelijk kunt gebruiken op momenten dat het nodig is. Wat is een goed tijdstip, welke hulpmiddelen zijn wenselijk en hoe zit het met eventuele andere medicijnen? Dus niet de benadering: ‘Ik heb een recept en dat wikkel ik af’, maar ik probeer de vertaalslag te maken naar de patiënt. Een slag die ik graag maak en die nodig is om te komen tot nieuwe farmacie.”

Als ik naar buiten loop, merk ik dat ik energie heb gekregen van dit gesprek. Het is op zijn zachtst gezegd bewonderingswaardig dat iemand die zoveel omhanden heeft, ook inhoudelijk zijn vak blijft verbeteren. Petje af.

Foto (kleur) Iris de Vries

‘Dit soort successen maakt het werk van zorgverleners leuker’

De Vereniging Arts en Leefstijl zette dit jaar een grote stap voorwaarts door de aansluiting bij de Coalitie Leefstijl in de Zorg. Iris de Vries, voorzitter en medeoprichter van de vereniging, ziet grote kansen voor structurele integratie van leefstijlbehandelingen in de patiëntenzorg.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens