Meteen naar de inhoud

Voer een constructief gesprek met medewerkers in huisartsenpraktijk

Taakherschikking is een manier om de huisartsenzorg toegankelijk en betaalbaar te houden en de kwaliteit te borgen. Dat betekent wel dat er steeds meer functionarissen in een huisartsenpraktijk werkzaam zijn. Gemotiveerd, vakbekwaam en productief. In een harmonieuze sfeer. Althans: dat zou de gezamenlijke inzet moeten zijn. Maar is dat ook zo?

Wat is als werknemer nodig om inderdaad gemotiveerd, vakbekwaam en productief aan het werk te zijn en te blijven? In een goede onderlinge sfeer? Wat kan een werkgever doen ter ondersteuning? Om hier goed inzicht in te krijgen heeft de SSFH (St. Sociaal Fonds Huisartsenzorg) zogeheten ‘gesprekskaarten’ ontwikkeld. Met als doel komen tot een goed gesprek over wat de medewerker nodig heeft en hoe de werkgever daarbij kan helpen.

De gesprekskaarten vormen een handig hulpmiddel voor het voeren van een constructief gesprek tussen de werknemer en de leidinggevende. Ingestoken vanuit een breed perspectief om alle factoren bespreekbaar te maken die van invloed zijn om professioneel en met plezier te kunnen werken. Het idee is dat beiden voor het gesprek enkele vragen selecteren die passen bij de situatie van de medewerker en daarover in gesprek gaan. Ook kunnen zij eigen vragen toevoegen.

Gesprekskaart ‘Goed voor elkaar’ 

De gesprekskaart ‘Goed voor elkaar’ bevat vragen over allerlei onderwerpen, zoals motivatie en talenten, kennis en vaardigheden, gezondheid en vitaliteit, werk en privé, en werkomstandigheden en samenwerking. Kies voorafgaand of tijdens het gesprek samen met de vragen uit waar beiden het gesprek over willen aangaan. 

Gesprekskaart ‘Werkdruk’ 

Gezien de toenemende krapte aan personeel gecombineerd met de stijgende zorgvraag, is er in de meeste huisartsenpraktijken sprake van een (zeer) hoge werkdruk. Gaat het gesprek met name over het ervaren van die hoge werkdruk? Maak dan gebruik van de gesprekskaart ‘werkdruk’ en krijg op deze manier inzicht in mogelijke oorzaken en oplossingen. 

Per 4 april 2023 eindigt de corona opt-in

De corona opt-in stopt. Daardoor is er op de huisartsenpost geen inzage meer in de patiëntgegevens van zo’n 6,3 miljoen mensen. Er is wetgeving in voorbereiding voor een opt-out.

Financiering voor ParkinsonNet

ParkinsonNet is een landelijk zorgnetwerk met ruim 4.000 zorgverleners die gespecialiseerd zijn in parkinson. Er is nu reguliere bekostiging voor de netwerksamenwerking.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens