Meteen naar de inhoud

Vitamine D uit basispakket

Per 1 januari 2023 is vitamine D volledig uit het basispakket. Dat geldt voor alle sterktes en combinaties. Lage doseringen werden sinds 2018 al niet meer vergoed, maar nu zijn middelen met vitamine D in de vorm van colecalciferol en calcifediol, of in combinatiepreparaten met calcium en/of bisfosfonaten ook uit de basisverzekering.

Deze wijziging in het basispakket heeft direct gevolgen voor gebruikers van vitamine D in week- en maanddoseringen, en van combinatiepreparaten. Het leidt tot extra kosten voor de patiënt, maar ook tot extra werk voor huisartsen en apothekers. Huisartsen en apothekers worden verzocht om de aanbevolen dosering voor de patiënt op te schrijven in IE en microgram, om zo fouten in de dosering te voorkomen.

Aanschaf in eigen apotheek
Het wegvallen van de vergoeding kan ertoe leiden dat een deel van de patiënten met medische indicatie voor vitamine D stopt met het gebruik. Het NHG roept huisartsen en apothekers op om patiënten met een verhoogd fractuurrisico te wijzen op het belang van gebruik van vitamine D. En daarbij de mogelijkheid voor patiënten te benadrukken om de dagdosering te kopen in de eigen apotheek, zodat het kan worden opgenomen in het medicatie-overzicht.

Overige informatie
Het NHG vermeldt ook het volgende. “Patiënten die vitamine D in de medicijnrol hebben, kunnen dat zo houden, maar betalen de vitamine D wel zelf. Patiënten die uit oogpunt van gebruiksgemak liever een keer per week vitamine D innemen, kunnen overwegen om een keer per week 7 dagdoseringen ineens in nemen. Dit betreft een off-labeltoepassing.”

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens