Meteen naar de inhoud

Versterking van de rol van apotheek in geneesmiddelenzorg

Mensen zijn niet altijd goed op de hoogte van wat de openbare apotheek hun kan bieden. Dit blijkt uit een literatuurstudie ‘Burgerperspectief op extramurale farmacie’ van het Nivel met SIR Institute voor Pharmacy Practice and Policy, op verzoek van het ministerie van VWS.

De apotheker wordt niet als de centrale persoon voor het optimaliseren van het geneesmiddelengebruik beschouwd. Er is wel een centrale rol voor de apotheek weggelegd voor het leveren van medicatie. Wanneer patiënten zorg ontvangen van het apotheekteam, dan zijn zij daar dan ook over het algemeen tevreden over.

Meerwaarde
De focus van dit onderzoek lag op de wensen en behoeften van burgers en de kansen die ervan uit burgerperspectief liggen voor de extramurale farmaceutische zorg. De patiënt ziet de openbaar apotheker momenteel niet als de centrale persoon voor het optimaliseren van het geneesmiddelengebruik. De band tussen patiënt en apotheker is minder vanzelfsprekend dan die tussen patiënt en huisarts. Het is nodig dat patiënten meer zicht krijgen op de meerwaarde van de ondersteuning door apotheker en apotheekteam. Als er eenmaal een goede vertrouwensband is, dan kan de apotheker een belangrijke rol spelen in de zorg voor en begeleiding van de patiënt. Er liggen kansen om de rol van het apotheekteam in de zorg rondom het gebruik van geneesmiddelen te versterken.

Samenwerking apotheker en huisarts
Burgers willen dat er over hun behandeling goed overleg is tussen hun huisarts en apotheker en dat deze professionals elkaar raadplegen bij mogelijke vragen. Graag zien zij dat de huisarts en de apotheker gezamenlijk de informatievoorziening over geneesmiddelen en begeleiding in het medicatiegebruik oppakken. Ze vinden het belangrijk dat huisartsen en apothekers uitstralen dat zij als één team werken.

Waarschuwing gebruik JAK-remmers

Eind maart heeft het CBG een advies uitgebracht voor zorgverleners over het voorschrijven van JAK-remmers. Gebruikers daarvan lopen meer risico op ernstige ziekten.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens