Zorgverleners hoeven niet meer verplicht hun BIG-nummer te vermelden op professionele websites en in de ondertekening in hun e-mail. Ze zijn alleen nog verplicht het BIG-nummer te verstrekken als daar specifiek naar wordt gevraagd.
Dat betekent een eind aan de regel die 1 januari 2021 is ingesteld. Vanaf dat moment gold officieel voor BIG-geregistreerden om het BIG-nummer te vermelden op hun professionele websites en in de ondertekening in mails. Zorgverleners zagen het als een extra bureaucratische handeling en kwamen massaal in verzet. Mede daardoor en vanwege de coronacrisis had demissionair minister Kuipers indertijd de handhaving van deze verplichting door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd opgeschort.
Disproportioneel
Kuipers heeft opnieuw de balans opgemaakt en heeft eind juni in een brief aan de Tweede Kamer laten weten het voornemen te hebben om de wet op dit punt opnieuw te willen wijzigen. ‘Gezien de hoge werkdruk voor de beroepsbeoefenaren, de krappe arbeidsmarkt, de urgente uitdagingen die er liggen op de arbeidsmarkt en de nog steeds toenemende aandacht voor het waar mogelijk ontregelen van de zorg, heb ik besloten de verplichting het BIG-nummer te vermelden op websites en in de ondertekening in e-mails te schrappen. De lasten van deze verplichting voor de zorgverleners wegen niet op tegen het nut, de noodzaak en proportionaliteit van deze maatregel.’
Geen handhaving
De wijziging van de wet is nog niet definitief. Ook de datum waarop de voorgenomen wijziging ingaat, is nog niet vastgesteld. Tot er duidelijkheid is, blijft het eerder genomen besluit tot uitstel op de handhaving van de verplichting het BIG-nummer te vermelden van kracht.