Meteen naar de inhoud

Verkleurde urine als bijwerking

Verschillende geneesmiddelen kunnen chromaturie als bijwerking geven. Hoe de urine precies verkleurt, verschilt per geneesmiddel. Geelgroene urine bij azathioprine Bij gebruik van azathioprine kan urine felgeel tot groen verkleuren.1-2 De verkleuring kan binnen minuten tot jaren na start met azathioprine ontstaan. Het middel wordt onder andere gebruikt bij chronische darmontstekingen, reumatoïde artritis en ter voorkoming van orgaanafstoting na nier-, lever- of harttransplantaties. Het mechanisme van de urineverkleuring door azathioprine is onbekend. Er zijn echter meerdere mogelijke verklaringen. Het lichaam zet azathioprine om in de werkzame stof 6-mercaptopurine (6-MP). Daarna wordt 6-MP omgezet in andere stoffen, waaronder de 6-thioguaninenucleotiden (6-TGN).1-3-4 De…

Verder lezen?

Dit artikel is alleen toegankelijk voor abonnees. Abonneren is gratis voor BIG-geregistreerde zorgverleners. Overige zorgverleners en overige geïnteresseerden kunnen zich registreren en worden na registratie beoordeeld door de beheerder van farma-magazine.nl alvorens te worden toegelaten.

Foto (kleur) Paul Harder

‘Ik ben bezig met mijn tweede jeugd’

Na vele jaren in het vak zit apotheker Paul Harder nog steeds vol goede ideeën. De door hem ontwikkelde taperingstrip om mensen van psychofarmaca af te helpen leidde ertoe dat hij in de Verenigde Staten door de FDA is uitgenodigd.

‘Het aanbod genereert de vraag’

Een van de stokpaardjes van hoofdredacteur Lester du Perron van Dokter Media is testen zonder medische indicatie. Daar vindt hij wat van. Wat moeten huisarts en apotheker hiervan weten en waarom?

Foto (kleur) thuismeetapparatuur

Zelf actief leefstijl aanpassen

Patiënten met risico op hart- en vaatziekten van Huisartsenpraktijk Stevenshof werken met behulp van thuismeetapparatuur aan hun gezondheid. De eerste resultaten zijn positief.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens