Meteen naar de inhoud

Vergroen nu eens de praktijk

Portretfoto (kleur) Niels van Haarlem

De crisissen in ons land stapelen zich op. Gas, elektra, inflatie, oorlog, brandstof, Groningen, toeslag, asiel en klimaat… Ben ik er nog eentje vergeten? Oh natuurlijk: corona staat weer voor deur!

En dan is het WK voetbal in Qatar nog niet eens begonnen. Want dat zal ook wel weer een nationale crisis worden als in de halve finale onze aanvoerder in de laatste minuut de beslissende strafschop mist. Hebben die Duitsers ons wéér geflikt. Wordt die rondvaartocht ons ook weer door de neus geboord.

We gaan gebukt onder de crisissen. Het IZA is er niets bij. Crisissen lijken wel het nieuwe normaal. En dan legt dokter Anne Roosendaal de klimaatcrisis ook nog eens op het bordje van huisarts en apotheker. Anne is specialist ouderengeneeskunde en initiatiefnemer van De Klimaat Dokter. Wat voor dokter?

De link tussen gezondheid en klimaat is bekend: klimaatverandering is slecht voor de gezondheid – daarvoor is overtuigend wetenschappelijk bewijs. Hitte levert stress op en een verhoogd aantal suïcides. Het hooikoortsseizoen begint al in januari. Luchtvervuiling is goed voor een laag geboortegewicht en jaarlijks 12.000 vroegtijdige overlijdens.

Iedere zorgverlener ziet dus achteraf de gevolgen van de klimaatcrisis in de praktijk. En dan is het te laat. Maar ja, je gaat het pas zien als je het doorhebt.

Het wordt tijd dat zorgverleners hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen om iets aan die klimaatcrisis te doen. Om de bewustwording en betrokkenheid in de zorgsector te vergroten, richtte Anne de beweging De Klimaat Dokter op.

Wees gerust, je hoeft er geen lid van te worden of een logo op de gevel te plakken. De Klimaat Dokter is vooral een beweging. Eentje die duurzaamheid integraal wil verweven in alle processen in de zorg.

Dus apotheker en huisarts: vergroen nu eens de praktijk, verspil eens wat minder, pak vaker de fiets, koop refurbished elektronica in plaats van de nieuwste tablet of smartphone, adviseer een plantaardig dieet en zet eens wat vaker nietmedicamenteuze interventies in bij hart- en vaatziekten.

Zo draag je bij aan een sociale verandering en een groene beweging die leiden tot het échte nieuwe normaal. Klinkt wel erg “woke” allemaal… De dokter als deugmens. En de apotheker ook. Een geuzenaam waar we best trots op mogen zijn.

Niels van Haarlem, redacteur

Dit artikel verscheen eerder in FarmaMagazine oktober 2022

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Portretfoto (kleur) Niels van Haarlem

Trots

Trots, zo luidde in 2004 de kop van mijn allereerste redactioneel. Achttien jaar later eindig ik de reeks met dezelfde titel. Tussen toen en nu tel ik zo’n 389 redactiespinsels van mijn hand.

Portretfoto (kleur) Niels van Haarlem

Web van wantrouwen

Ergens in december zetten huisartsen een handtekening onder het Integraal Zorgakkoord, beter bekend als het IZA. Of niet natuurlijk, want vooralsnog is onbekend wat de pootwachters tot de zorg gaan doen.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens