Meteen naar de inhoud

Vergoeding van coronamedicijn voor hoogrisicopatiënten

Vanaf vandaag wordt een nieuw antiviraal medicijn tegen COVID-19 vanuit het basispakket vergoed. De vergoeding geldt alleen voor de behandeling van mensen zonder antistoffen tegen het coronavirus die een zeer hoog risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte.

Het gaat onder meer om kwetsbare ouderen of patiënten met een ernstige hart- of longaandoening. De vergoeding geldt ook voor mensen die een ernstig verminderde afweer hebben en onder behandeling zijn van een medisch specialist. Dat gaat bijvoorbeeld om mensen die kortgeleden een orgaantransplantatie hebben ondergaan of kankerpatiënten die minder dan 3 maanden voor hun vaccinatie chemotherapie hebben gehad.

Meerwaarde
Bij deze patiënten verkleint de behandeling de kans op ziekenhuisopname en sterfte. Het medicijn helpt niet om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Het NHG verwacht dat het medicament voor de meeste patiënten met een coronavirusinfectie niet zinvol is, maar wel voor de genoemde kleinere groepen patiënten.

Nirmatrelvir en ritonavir
Een toediening van het medicijn bestaat uit 3 tabletten met daarin 2 verschillende stoffen: nirmatrelvir en ritonavir. De 2 roze tabletten met nirmatrelvir blokkeren het eiwit dat het virus nodig heeft om zich te vermenigvuldigen. Deze 2 tabletten dienen elke keer in combinatie met 1 witte tablet ritonavir te worden geslikt. Ritonavir zorgt ervoor dat de stof nirmatrelvir minder snel wordt afgebroken in het menselijk lichaam. Zo kan de stof nirmatrelvir langer zijn werk blijven doen in het lichaam.

Via openbare apotheek
Het antivirale medicijn is alleen op recept van de behandelend arts beschikbaar en is dan verkrijgbaar via de openbare apotheek. Patiënten moeten zo snel mogelijk nadat een coronavirusinfectie bij hen is vastgesteld met de 5-daagse behandelkuur van in totaal 30 tabletten beginnen. In ieder geval moet dat binnen 5 dagen na het begin van de symptomen. Omdat die kuur zo snel na de infectie moet worden gestart, is het middel op recept beschikbaar via de openbare apotheek. 

Najaarsronde coronavaccinatie

De coronavaccinatie voor specifieke doelgroepen start op 2 oktober aanstaande. Zorgprofessionals kunnen vanaf half oktober zelf een afspraak bij de GGD maken voor een coronaprik.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens