
Het doel van de ‘subsidieregeling veelbelovende zorg’ is snellere opname van potentieel veelbelovende zorg in het basispakket, zodat de patiënt er eerder toegang tot heeft. Per 1 februari 2020 zijn er wijzigingen in deze subsidieregeling van kracht, met als interessant gevolg dat veel meer interventies voortaan voor subsidie in aanmerking komen. Bijvoorbeeld onderzoek naar een off-label toepassing van een generiek geneesmiddel.
Met deze regeling stelt het ministerie van VWS jaarlijks maximaal € 69 miljoen beschikbaar. Daarmee is het mogelijk subsidie te krijgen voor tijdelijke financiering van de veelbelovende zorg. Bij onderzoek naar behandelingen kunnen de zorgkosten soms flink oplopen. Deze kosten zijn lastig te financieren. De meeste subsidieregelingen vergoeden die kosten niet. De subsidieregeling veelbelovende zorg doet dat wel. Zo kan veelbelovende zorg – die bewezen effectief is – sneller in het basispakket opgenomen worden. De wijzigingen in de subsidieregeling zijn gepubliceerd in de Staatscourant. Hier vindt u ook informatie over de criteria waaraan een onderwerp moet voldoen.
Geneeskundige zorg, hulpmiddelenzorg
en off-label toepassingen
De zorgvormen die in aanmerking komen voor subsidie zijn: geneeskundige
zorg, hulpmiddelenzorg en off-label toepassingen van in Nederland
geregistreerde geneesmiddelen. De regeling financiert zowel de kosten voor de
zorg van deelnemende patiënten (minimaal 80%) als voor onderzoek (maximaal
20%). De looptijd van een project is maximaal 6 jaar. Binnen de subsidieperiode
verzamelt de onderzoeksgroep gegevens over de effectiviteit en
kosteneffectiviteit van een interventie ten opzichte van de gebruikelijke
behandeling(en).
Meer informatie
De eerste projectideeën kunnen tot 7 april 2020 14:00 uur worden aangeboden. Dat kan overigens uitsluitend elektronisch via ProjectNet van ZonMw.
Zie meer informatie over deze subsidieronde, het traject en de voorwaarden op de site van het Zorginstituut Nederland.