Meteen naar de inhoud

Vaccinatie bij zuigelingen tegen rotavirus per 2024

Het vaccin tegen het rotavirus wordt opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma. Daarmee kunnen jaarlijks duizenden ziekenhuisopnames van kinderen onder de 5 jaar worden voorkomen. Het betreft een ‘drinkvaccin’. Het streven is om de rotavirusvaccinatie vanaf begin 2024 aan te bieden aan alle zuigelingen in Nederland.

Een rotavirusinfectie is de meest voorkomende oorzaak van maag- en darminfecties bij baby’s en peuters. Deze infectie kan ernstige diarree, braken en koorts veroorzaken, met een grote kans op uitdroging. Door ernstige klachten vanwege een infectie met het rotavirus komen jaarlijks tussen de 2.500 en 4.500 jonge kinderen in het ziekenhuis terecht. Infectie geeft vooral problemen bij kwetsbare kinderen, zoals kinderen die te vroeg geboren zijn, een te laag geboortegewicht hadden of kinderen met een aangeboren aandoening van bijvoorbeeld hart, zenuwstelsel of darmen. In een enkel geval treden zelfs ernstige complicaties op. Vooral deze kwetsbare kinderen kunnen daarom veel baat hebben bij vaccinatie.

Advies Gezondheidsraad
De Gezondheidsraad adviseerde het kabinet reeds in 2017 en nogmaals in 2021 om het vaccin voor alle pasgeborenen beschikbaar te stellen. Onderzoeken toonden namelijk aan dat het aantal ziekenhuisopnames van besmette kinderen daardoor met zo’n 80 procent kan dalen. In eerste instantie was er echter geen geld beschikbaar om deze extra vaccinatie te bekostigen. Inmiddels is het gelukt om binnen het begrotingsartikel volksgezondheid financiële dekking te vinden voor opname van rotavirusvaccinatie in het rijksvaccinatieprogramma.

Drinkvaccin in twee doses
Vanaf 2024 zal het vaccin dus in het landelijk vaccinatie zitten. Althans: dat heeft het kabinet op Prinsjesdag bekendgemaakt. Het betreft een ‘drinkvaccin’. Dat wil zeggen: de kinderen krijgen geen prik, maar drinken de vloeistof op. De vaccinatie bestaat uit twee doses. De eerste dosis kan vanaf een leeftijd van 6 weken worden toegediend. Tussen de doses moet een interval van ten minste 4 weken zitten. De vaccinatie moet bij voorkeur vóór de leeftijd van 16 weken afgerond worden, maar uiterlijk voor de leeftijd van 24 weken. Kortom: de uitvoering vergt een nog een forse organisatie.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens