Meteen naar de inhoud

Uitspraak rechter: ivermectine bij covid-19 blijft niet toegestaan

Over de behandeling van covid-19 in de huisartsenpraktijk staat in de Standaard dat het offlabel-gebruik van ivermectine niet wordt aanbevolen als behandeling voor patiënten met (een vermoeden van) covid-19. Dit negatieve advies hoeft het NHG niet aan te passen. Dat is de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in het hoger beroep van Algemene Nederlandse Burger Belangenvereniging (ANBB) tegen het NHG.

De ANBB wilde met het hoger beroep via de rechter afdwingen dat ivermectine (off-label) als behandeloptie tegen COVID-19 in de richtlijnen van het NHG wordt opgenomen. Het hof oordeelde dat het NHG niet onzorgvuldig heeft gehandeld bij het opstellen van het advies over ivermectine. Dit is op wetenschappelijk gronden tot stand gekomen.

Argumentatie ANBB
ANBB is van mening dat ivermectine wél een gunstig effect heeft op de behandeling van patiënten met covid-19 en heeft al eerder een kort geding aangespannen over dit onderwerp. De rechtbank heeft dat toen niet-ontvankelijk verklaard en in het hoger beroep komt het Gerechtshof tot eenzelfde uitspraak.

Discussie op verkeerde plek
Het Gerechtshof heeft het NHG met haar advies over ivermectine op alle punten in het gelijk gesteld. Het NHG is weliswaar blij met uiteraard blij deze uitspraak, maar vindt het tegelijk ongepast dat ze een dergelijke wetenschappelijke discussie heeft moeten voeren in de rechtbank. “Zo’n discussie hoort thuis in wetenschappelijke kringen”, aldus Jako Burgers, huisarts en bijzonder hoogleraar bij de Universiteit Maastricht namens het NHG. “We zijn destijds in gesprek gegaan met ANBB, maar eigenlijk heeft een gesprek geen zin: het is wetenschap versus een soort geloof. Dat zijn dusdanig verschillende waarden dat hierover nauwelijks valt te discussiëren. En ondertussen wordt er veel verwarring gecreëerd over de behandeling van covid-19.”

Optreden IGJ
De uitspraak betekent tegelijk dat artsen die ivermectine voorschrijven voor behandeling van covid een boete riskeren van het IGJ. Tussen juli en oktober 2022 heeft de IGJ zestien artsen beboet vanwege het voorschrijven van ivermectine en/of hydroxychloroquine voor de behandeling van corona.

Meer informatie
De aanbevelingen over het gebruik van ivermectine zijn opgenomen in de NHG-Standaard COVID-19. De uitspraak is na te lezen op rechtspraak.nl 

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens