Meteen naar de inhoud

Uitkomst van drie verschillende onderzoeken: paracetamol is veilig

Er is nogal wat ophef ontstaan over het gebruik van paracetamol. Is het wel veilig? Ja, stellen het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen CBG en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onomwonden in hun onderzoeksrapport. De toegestane limieten van onzuiverheden worden niet overschreden en het gezondheidsrisico is verwaarloosbaar. Een uitkomst die het KNMP-onderzoek bevestigt.

Begin juli meldden Zembla en NRC dat er kankerverwekkende stof was ontdekt in paracetamol. Ze lichtten het CBG en de IGJ in over de aangetroffen vervuiling. Daarop liet de inspectie weten vooralsnog ‘geen rol’ te zien voor zichzelf en gaf aan geen behoefte te hebben aan een gesprek met NRC en Zembla. Het CBG liet zich wel bijpraten, maar zag geen reden om breder onderzoek te doen. Een meerderheid van de Tweede Kamer vond dat echter onaanvaardbaar.

Opdracht van de minister

Daarop greep Minister Van Ark van Medische Zorg in en gaf opdracht tot nader onderzoek. “Ik begrijp dat mensen hierover zorgen hebben”, stelde ze. “Ze moeten ervan uit kunnen gaan dat medicijnen veilig zijn. Daarom gaat de inspectie toch onderzoeken of de signalen gerechtvaardigd zijn.”

Onderzoek KNMP

Omdat de KNMP een eigen laboratorium heeft om materialen te testen op de mate van vervuiling, besloot ze zelf onderzoek te doen. In het Laboratorium der Nederlandse Apothekers (LNA) zijn 19 merken paracetamol 500 mg tabletten onderzocht. Voorzitter Aris Prins van de KNMP: “Voor de productie van paracetamol gelden zuiverheidslimieten, zoals voor alle geneesmiddelen. Uit ons onderzoek blijkt dat het geteste materiaal in alle gevallen ruimschoots, met liefst minimaal een factor twintig, binnen de limiet is gebleven.” Lees hier alle informatie en de uitkomsten van dit KNMP-onderzoek.

Veilig gebruik

De IGJ en het CBG komen tot dezelfde conclusie. Hun onderzoeksrapport geeft aan dat de toegestane limieten van onzuiverheden niet zijn overschreden en het gezondheidsrisico verwaarloosbaar is. Ook zijn er geen aanwijzingen dat er paracetamol verkocht is in Nederland die niet aan de strenge eisen voldeed. ‘De gestelde strenge limieten voor PCA in paracetamol zijn niet overschreden. Paracetamol kan dan ook veilig worden gebruikt door patiënten in Nederland.’

NCR en Zembla

Ook NRC en Zembla kwamen in actie. Hun berichtgeving over de kankerverwekkende stof was namelijk gebaseerd op het feit dat de grootste producent ter wereld vervuilde paracetamol had verkocht. Ze lieten paracetamolmerken opnieuw testen, elf in totaal die te koop zijn in supermarkten, apotheken en drogisterijen in ons land. Deze blijken allemaal schoon. NRC publiceerde daarop in een artikel dat in de steekproef geen vervuilde paracetamol is aangetroffen. Zembla plaatste daarbij nog wel een kanttekening. Want, zegt Zembla in haar berichtgeving: “welke garantie hebben we voor volgende maand?”

Bronnen: CBG, IGJ, KNMP, NOS, Zembla, NRC

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Webinar over jaarverantwoording 2022

Veel zorgverleners moeten in 2023 voor het eerst een jaarverantwoording indienen die voldoet aan de eisen van de Wmg. Een webinar van NZa en AAG op 16 februari 2023 belicht voor zorgverleners de belangrijkste facetten.

Mpox nieuwe naam voor apenpokken

De termen ‘apenpokken’ en ‘monkeypox’ vervangt de WHO door mpox. Deze virusziekte is niet meer A-meldingsplichtig en valt tegenwoordig in groep B1-meldingsplichtig.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens