Meteen naar de inhoud

Uitbreiding overzicht voorzetkamers

Het grote arsenaal aan inhalatoren en voorzetkamers kan de keuze voor zorgverleners en patiënten lastig maken. De Long Alliantie Nederland (LAN) heeft daarom een overzicht opgesteld van inhalatoren en van voorzetkamers met bijbehorende patiëntenkaarten, protocollen en instructiefilmpjes. Onlangs zijn daar de AeroTrach Plus® en de AeroChamber2go™ aan toegevoegd.

Vooral de AeroChamber2go™ is voor huisartsen en apothekers een belangrijke toevoeging in het overzicht. Dit is een kleinere versie van de voorzetkamer, dat tevens een opbergvak voor de dosisaerosol bevat. Het is bedoeld voor gebruik onderweg, dus niet voor thuis. Het beperkte formaat is een uitkomst voor patiënten die het meenemen van een grote voorzetkamer te onhandig vinden. De fabrikant heeft zelf al resultaten gepubliceerd over de prestaties van deze voorzetkamer. Zoals te verwachten bij het beperkte formaat, lijkt er sprake te zijn van een iets lagere medicijnafgifte, maar wel binnen een acceptabele marge1.

Gebruikersstudie
Momenteel loopt er in het Martini Ziekenhuis in Groningen nog een gebruikersstudie naar de AeroChamber2go™. Uit een eerste peiling blijkt dat patiënten die deelnemen aan deze studie positief reageren. Ze vinden het kleinere formaat fijn, makkelijk mee te nemen en de meesten noemden expliciet dat ze het hygiënisch vinden om de dosisaerosol in de voorzetkamer te kunnen bewaren en mee te nemen.

Inhalatorgebruik.nl
De AeroTrach Plus® betreft een voorzetkamer voor patiënten met een tracheostoma. Beide voorzetkamers zijn toegevoegd op www.inhalatorgebruik.nl van de LAN. Daar staat informatie voor zorgverleners over het gebruik van inhalatoren, voorzetkamers, het vernevelen en neusmedicatie. De site bevat instructiefilmpjes en inhalatieprotocollen voor zorgverleners en gebruiksaanwijzingen (‘patiëntenkaarten’) die patiënten kunnen downloaden.

1 Nagel M, Suggett J. Effect of delayed inhalation on fine particle dose from two valved jolding chambers. Canadian Respiratory Conference, April 8-10, 2021, Virtual Platform.

Beeld: AeroChamber2go™

Dit artikel is opgesteld door FarmaMagazine en is niet geïnitieerd door Focus Care Pharmaceuticals BV. Focus Care Pharmaceuticals BV heeft ook geen inspraak op de inhoud gehad.

Waarschuwing gebruik JAK-remmers

Eind maart heeft het CBG een advies uitgebracht voor zorgverleners over het voorschrijven van JAK-remmers. Gebruikers daarvan lopen meer risico op ernstige ziekten.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens