Meteen naar de inhoud

Uitbreiding Farmacotherapeutisch Kompas met 6 patiëntgroepen

Aan het Farmacotherapeutisch Kompas is bij veel voorgeschreven geneesmiddelen informatie toegevoegd over de toepassing daarvan bij 6 bijzondere groepen patiënten. Dat betreft: ouderen, mensen met een leverfunctiestoornis, met een nierfunctiestoornis, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen. Zo kan er beter ‘zorg op maat’ worden geleverd.

Gebruikers van het Farmacotherapeutisch Kompas (FK) hebben aangegeven behoefte hebben om snel het juiste geneesmiddel te kunnen vinden voor een patiënt die ‘niet standaard’ is. Om daaraan tegemoet te komen, heeft de redactie van het FK informatie over deze patiëntengroepen verzameld en samengevat in de nieuwe rubriek ‘Toepasbaarheid’.  

Toegevoegd aan 35 groepen

Hierdoor is het bij het voorschrijven van geneesmiddelen makkelijker om rekening te houden met de kenmerken van individuele patiënten uit deze groepen. Een arts hoeft nu niet meer zelf de informatie bij elkaar te zoeken die nodig is om voor een patiënt de beste keuze te maken. De nieuwe rubriek is toegevoegd aan 35 groepen met geneesmiddelen die veel worden voorgeschreven, zoals pijnstillersbloeddrukverlagers en antidepressiva.

Over Farmacotherapeutisch Kompas

Het Farmacotherapeutisch Kompas heeft gemiddeld 100.000 bezoeken per dag en 2,5 miljoen bezochte pagina’s per week. FK helpt om het gepast gebruik van geneesmiddelen te stimuleren. Dat wil zeggen: behandeling met geneesmiddelen die in medisch opzicht het best zijn en niet duurder dan noodzakelijk.

Bron: Zorginstituut Nederland

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Webinar over jaarverantwoording 2022

Veel zorgverleners moeten in 2023 voor het eerst een jaarverantwoording indienen die voldoet aan de eisen van de Wmg. Een webinar van NZa en AAG op 16 februari 2023 belicht voor zorgverleners de belangrijkste facetten.

Mpox nieuwe naam voor apenpokken

De termen ‘apenpokken’ en ‘monkeypox’ vervangt de WHO door mpox. Deze virusziekte is niet meer A-meldingsplichtig en valt tegenwoordig in groep B1-meldingsplichtig.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens