Meteen naar de inhoud

Tweejaars-werkonderbrekingseis uit wet BIG verdwijnt

Als het aan minister Ernst Kuipers ligt, wordt de tweejaarseis bij herregistratie helemaal geschrapt. Hij verwacht dat deze wijziging per 2023 van kracht kan worden. Tot nu toe geldt dat artsen die twee jaar niet hebben gewerkt, de gewerkte uren voorafgaand aan die werkonderbreking niet mogen meetellen om te voldoen aan herregistratie-eisen.

Kuipers zet dus in zijn geheel een streep door deze voorwaarde. Hij bereidt een wijziging voor van het Besluit periodieke registratie Wet BIG via een algemene maatregel van bestuur. Dat schrijft hij in zijn brief aan de Tweede Kamer over behoud en de instroom van zorgprofessionals in de gezondheidszorg.

Internetconsultatie
Kuipers hoopt het wijzigingsbesluit in het najaar te kunnen publiceren voor een openbare internetconsultatie, waarna de wijziging met ingang van 1 januari 2023 in werking kan treden. Daarbij sluit hij aan op het voornemen van zijn voorganger Hugo de Jonge. De Jonge kondigde reeds eind vorig jaar al aan dat hij deze eis uit de wet wilde halen, omdat de eis soms ‘onevenredig hard uitpakt’, bij zorgprofessionals, zoals artsen, apothekers en verpleegkundigen, die langdurig ziek zijn. Deze eis stond daarom al enkele jaren ter discussie. Long-covid heeft het noodzaak van een wijziging nog eens extra aangetoond. Kuipers streeft ernaar om het wijzigingsbesluit in het najaar van 2022 te publiceren.

Onder redactie van: Gerda van Beek

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens