Meteen naar de inhoud

Tweedehands medicijnen

Minister Edith Schippers pleit voor minder verspilling en meer hergebruik van medicijnen. Grote krantenkoppen, item op het NOS journaal en tientallen columns, artikelen, etc. in verschillende media. Hoe kan het zijn dat we voor meer dan 100 miljoen per jaar aan medicijnen zomaar weggooien (vernietigen). Zeker in deze crisis tijd en met zorgkosten die de pan uit rijzen.

Zeker in deze crisis tijd en met zorgkosten die de pan uit rijzen. Hoe snel veranderen de tijden, even terug naar 2009, een internist-oncoloog bespaart ruim 16.000 euro in een jaar door overgebleven medicijnen in te zamelen en aan andere patiënten te geven. Deze man zou nu geprezen worden, overal in interviews opduiken en waarschijnlijk een lintje ontvangen. Maar zijn enige dank in 2009 was een schriftelijke reprimande door de inspectie voor de gezondheidszorg voor het overtreden van de geneesmiddelenwet. In de tussentijd is er niks verandert. Overgebleven medicijnen mogen nog steeds niet aan andere patiënten verstrekt worden, zelfs niet voor temperatuur ongevoelige pillen in een doordruk verpakking, wat dus makkelijk te controleren is. Het devies is inzamelen door de apotheek en vernietigen.

Waarom zijn er geen initiatieven om overgebleven medicijnen (mits niet over de datum en in afgesloten verpakking) te hergebruiken? Simpel, niemand heeft er baat bij. De arts niet, die schrijft het middel alleen maar voor. De fabrikant niet, die kan dus meer produceren. De apotheker niet, die kan meer verkopen. En de patiënt dan, hoe zit het daarmee? Die zal het toch niet uitmaken? Die krijgt het middel wat is voorgeschreven. Iedereen roept dat het een schande is dat dit nog niet kan, dus niemand zal er bezwaar tegen hebben, toch?

Is er dan geen handig systeem in te voeren om dit te regelen? Stel, apotheken verzamelen overgebleven medicijnen (doen ze toch al) en controleren deze. Eventueel gebruik makend van een vacuüm seal zoals voorgesteld door Anja Vissers (beste zorg idee 2011). Medicijnen die geschikt zijn voor hergebruik worden opnieuw verkocht voor 50% van de prijs (30% procent gaat naar de apotheek voor de kwaliteitscontrole en 20% naar de overheid). Ideaal toch?

Maar hoe moet dat in de praktijk werken? “Goedemorgen meneer… wilt u deze pillen? Of dezelfde voor de helft van de prijs?” “Huh, dezelfde voor de helft? Hoezo dat?” “O, deze komen van meneer Jansen, die is vorig week overleden.” “Hmm, die hebben hem niet echt veel geholpen, doe mij dan toch maar die nieuwe…”

Stanleyson Hato, PhD is wetenschappelijk onderzoeker bij de afdeling Tumor Immunologie aan het UMC St Radboud. Hij onderzoekt nieuwe chemo- en immunotherapie combinaties en interesseert zich in innovaties in de zorgsector.

Droge ogen

‘Heeft u misschien iets tegen droge ogen?’ Ik werp een blik op de medicatielijst: laag gedoseerd amitriptyline, dat zou weleens de boosdoener kunnen zijn. Van zenuwpijn in de benen heeft meneer al jaren geen last meer, dus het besluit om af te bouwen is snel gemaakt.

Portretfoto (kleur) Marc de Leeuw

Farmacotherapeutische zorgen

Niemand zal het gemist hebben: in de eerste maanden van het jaar trokken meerdere artsen, apothekers en andere zorgverleners aan de bel over toenemende medicijntekorten. Vrijwel tegelijkertijd sloot een Nederlandse generieke medicijnfabriek – bijna – haar deuren. De gevolgen van een eventueel faillissement voor patiënten zullen we gelukkig nooit weten.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens