Tweede Kamerleden pleiten ervoor om meer geld beschikbaar te stellen voor onderzoek naar de toename van zowel verbale als fysieke agressie in de eerstelijnszorg. Dit pleidooi komt voort uit resultaten van een recente enquête van NOS en KNMP waaruit blijkt dat 40 procent van de apotheekteams in 2022 wekelijks met agressie te maken had.
Een overgrote meerderheid van de Tweede Kamer stemde in met een amendement van Jacqueline van den Hil (VVD) en Attje Kuiken (PvdA) waarin het Kabinet wordt verzocht 1 miljoen euro vrij te maken voor effectief en noodzakelijk onderzoek naar de aard, omvang en vermoedelijke toename van agressie en intimidatie in de eerstelijnszorg. Er is al eerder onderzoek gedaan naar agressie in de zorg, maar daarin zijn eerstelijnszorgverleners, waaronder apothekers, niet meegenomen.
Verbale en fysieke agressie
Het amendement is ingediend naar aanleiding van een enquête van de NOS en de KNMP over frustratie en agressie in de apotheek. Daarop reageerden ruim 800 openbaar apothekers. Uit de uitkomsten blijkt dat 40 procent van de apotheekteams in het afgelopen jaar wekelijks last heeft van verbale en/of fysieke agressie en dat 20 procent zelfs dagelijks met deze vormen van agressie wordt geconfronteerd.
Samen optrekken in de aanpak
De berichtgeving over een toename van agressie in de apotheek leidde tot veel reacties en herkenning van collega’s in de eerstelijnszorg. Om agressie in de gehele eerstelijnszorg aan te pakken, trekt de KNMP samen op in een coalitie met de koepels van huisartsen (LHV), verloskundigen (KNOV), tandartsen (KNMT) en fysiotherapeuten (KNGF), om met het ministerie van VWS tot een branchegerichte aanpak te komen.