Naar schatting waren er in 2018 in Nederland 613.800 mensen met COPD (dat wil zeggen chronische bronchitis en/of emfyseem) van wie er ruim 6800 overleden. De sterfte aan COPD is in Nederland hoger dan het gemiddelde in de EU. In datzelfde jaar kwamen er 27.100 nieuwe patiënten met emfyseem en 10.300 met chronische bronchitis bij. Anders gezegd, het aantal nieuwe gevallen (incidentie) van chronische bronchitis was 0,5/1000 mannen en 0,7/1000 vrouwen en van emfyseem 1,6/1000 mannen en 1,6/1000 vrouwen. In de top tien van ziekten met de grootste ziektelast in de Nederlandse bevolking neemt COPD de vierde plaats in. Op grond van demografische ontwikkelingen zal in de periode 2015 – 2040 het absolute aantal mensen met COPD stijgen met 36% (44% voor mannen en 28% voor vrouwen). Elke huisarts en elke apotheker heeft dus te maken met de zorg voor patiënten met COPD en het is daarom van groot belang…
Twee of drie middelen bij de behandeling van COPD?


‘Vaccineren is verbreding van het apothekersvak’
In diverse landen is een vaccinatie in de apotheek halen en toegediend krijgen een vanzelfsprekende zaak. In Nederland is het nog niet zover, maar er is een groeiende groep apothekers die graag zelf de spuit ter hand neemt.

Hiaten bij medicatiebewaking na bariatrische chirurgie
Na een bariatrische operatie is vaak aanpassing van medicatie nodig. Cruciaal is dat alle betrokken zorgverleners weten dát een patiënt zo’n operatie heeft ondergaan.

‘Huisartsen en apothekers, zorg dat je elkaar kent!’
Ideeën uitwisselen om de samenwerking te verbeteren en plannen hiervoor maken. Bij onderwijs voor opleiders van huisartsen en apothekers stond dit thema centraal.
Vacatures
Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.