Meteen naar de inhoud

Toename psychofarmaca bij jonge vrouwen

De coronapandemie heeft ook een toename van sombere gevoelens tot gevolg gehad. Tijdens de tweede lockdown, begin 2021, nam het voorschrijven van geneesmiddelen tegen angst en depressie bij jongeren toe. Inmiddels is er nog steeds sprake van meer voorschrijvingen van deze middelen bij jonge vrouwen. Dit blijkt uit de derde meting van het Nivel naar voorschrijvingen van psychofarmaca in coronatijd.

Tijdens de tweede lockdown (najaar 2020-voorjaar 2021) kregen zowel jonge mannen als jonge vrouwen gemiddeld vaker een antidepressivum voorgeschreven dan in 2019. Deze stijging zette in het eerste half jaar van 2022 door onder jonge vrouwen, terwijl de trend onder jonge mannen stabiliseerde. Dit is in lijn met eerdere bevindingen van het Nivel, namelijk dat jonge vrouwen in 2021 vaker de huisarts bezochten met depressieve gevoelens en angst. Voor andere leeftijdsgroepen zijn geen grote veranderingen te zien in voorschrijven krijgen van psychofarmaca tijdens coronapandemie.

Monitor
De coronamaatregelen hebben grote gevolgen voor ons dagelijks leven gehad, denk bijvoorbeeld aan de verplichte sociale isolatie. Kennelijk hebben vooral jongeren hier extra hinder van ondervonden. Met de ‘Geneesmiddelenmonitor in coronatijd’ monitort het Nivel het voorschrijven van verschillende geneesmiddelen door huisartsen tijdens de coronapandemie.

Onder redactie van: Gerda van Beek

Stockfoto vrouw met medicijnen

Bewustzijn rond sekse- en genderverschillen bij medicatie groeit

Vrouwen en mannen reageren soms anders op dezelfde dosis medicijnen. De aandacht hiervoor is momenteel nog beperkt, maar zal de komende jaren toenemen, verwacht ziekenhuisapotheker dr. Loes Visser. ‘Huisartsen houden door hun ervaring bij sommige recepten al rekening met sekseverschillen. De komende jaren komen er waarschijnlijk meer verschillen in doseerrichtlijnen.’

Portretfoto (kleur) Sophie Brühl

‘Mensen met een eigen huisarts zijn gezonder en leven langer’

Sophie Brühl is medeoprichter van Buurtdokters. Daarnaast is ze idealist en activist, ondernemer en huisarts met prachtige drijfveren. Haar missie? Voor elke Nederlander een eigen huisarts en voor elke huisarts die wil, een maat die meedenkt en meewerkt. Een maat op maat, zodat huisartsen hun autonomie behouden.

Foto (kleur) medicijnen

Overgevoeligheid voor NSAID’s

NSAID’s, één van de meest voorgeschreven geneesmiddelen in Nederland, staan bekend om hun bijwerkingen zoals maagklachten of maagschade, vochtophoping en verminderde bloedstolling. Wellicht minder bekend is dat bij NSAID-gebruik allergische- en niet-allergische overgevoeligheidsreacties kunnen optreden.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens