Meteen naar de inhoud

Tissues

Zowel thuis als in de praktijk kan ik niet zonder tissues. Thuis is het ideaal voor de snottebellen van de kleintjes en het morsen aan tafel. In de praktijk reik ik ze uit als er tranen vloeien. En dat gebeurt nogal eens, vooral bij deze twee problemen: overgangsklachten en afbouwen van antidepressiva. Er is echter een groot verschil: de vrouwen in de overgang zijn emotioneel aan het begin van het traject, de patiënten die afbouwen van antidepressiva worden dat richting het einde van het traject.

Zo had ik een tijdje geleden een 84-jarige patiënte, die een afspraak wilde voor het afbouwen van paroxetine. Na het middel meer dan 20 jaar te hebben gebruikt, vond ze het nu wel mooi geweest. We maakten een plan en de eerste stappen (tot 5 mg) gingen zonder problemen. Ik kreeg wekelijks een update. Ontwenningsverschijnselen leken niet aan de orde. Samen besloten we dat de stap van 5mg naar stop mogelijk moest zijn.

De weken erna werd de altijd zo nuchtere dame steeds emotioneler. Tranen vloeiden rijkelijk. Zo moest zichzelf opnieuw leren kennen. Ze had opeens weer gevoel, zowel positief als negatief. Op mijn vraag of ze het afbouwen nog wel zag zitten: “Ja, dit spul moet uit mijn lijf!”

Het afstemmen en bijsturen van de doseringen is vaak geen hogere wiskunde (al kan men hiermee ook erg de fout in gaan), maar het succes van afbouwen valt of staat vaak met de begeleiding die patiënten krijgen. Mevrouw voelde zich in ieder geval vrij genoeg om mij te vertellen over de recente ruzies die ze had gehad met haar echtgenoot. De laatste was pas diep in de nacht opgelost.

Ik vroeg mij af of paroxetine misschien de redder van dit huwelijk was geweest en ik het evenwicht nu wreed verstoord had. Andersom slaat het natuurlijk nergens op dat we paroxetine zouden slikken om ons huwelijk te redden. Al doet de slogan van paroxetine van vroeger (‘Paxil means peace’) anders vermoeden. Gelukkig hield het huwelijk stand.

Ik denk dat we in veel gevallen zullen moeten dealen met onze dagelijkse issues.
Laat die tranen maar vloeien. Ik haal nog wel een doos tissues!

Valérie Meijvis volgde bij het UMC Utrechts Julius Centrum de opleiding tot apotheker-farmacotherapeut. Ze werkt in het Julius Gezondheidscentrum Terwijde in Utrecht en bij SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy in Leiden.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Portretfoto (kleur) Niels van Haarlem

Trots

Trots, zo luidde in 2004 de kop van mijn allereerste redactioneel. Achttien jaar later eindig ik de reeks met dezelfde titel. Tussen toen en nu tel ik zo’n 389 redactiespinsels van mijn hand.

Portretfoto (kleur) Niels van Haarlem

Web van wantrouwen

Ergens in december zetten huisartsen een handtekening onder het Integraal Zorgakkoord, beter bekend als het IZA. Of niet natuurlijk, want vooralsnog is onbekend wat de pootwachters tot de zorg gaan doen.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens