Meteen naar de inhoud

Thuisarts.nl voorziet in behoefte

Thuisarts.nl is bedoeld voor iedereen die informatie zoekt over gezondheid en ziekte. De site wordt zeer veel bezocht. In de eerste helft van 2022 maar liefst 40 miljoen keer, een stijging van zo’n 23% ten opzichte van 2021. Maandelijks wordt de site zo’n 6,6 miljoen keer geraadpleegd. Recent zijn op Thuisarts.nl keuzekaarten geplaatst ter ondersteuning van samen beslissen.

Het aantal bezoekers neemt gestaag toe. Dat blijkt wel uit het feit dat niet eerder Thuisarts.nl zo goed is bezocht in een half jaar. De meeste bezoekers zijn op zoek naar duiding van hun klachten en naar zelfzorgadviezen. In de eerste helft van 2022 voerde corona de top 5 aan van meest bekeken onderworpen. Gevolgd door maagklachten; waterpokken; blaasontsteking en keelpijn.

Wetenschappelijke basis
Thuisarts.nl is ontwikkeld door het NHG. De informatie is in begrijpelijke taal opgesteld en is, waar mogelijk, gebaseerd op wetenschappelijke richtlijnen. Als richtlijnen ontbreken, dat wordt gebruik gemaakt van wetenschappelijke artikelen of standpunten.

Centrale positie
Thuisarts.nl heeft inmiddels een centrale positie binnen patiëntenvoorlichting. De site vormt steeds vaker voor burgers het startpunt voor het zoeken naar informatie over aandoeningen en behandelingen. De naamsbekendheid is sinds de start in 2011 enorm toegenomen en de site is steeds in ontwikkeling.

Keuzekaarten
Recent zijn op de site keuzekaarten geplaatst om samen beslissen te stimuleren. Op een keuzekaart staan alle verschillende behandelmogelijkheden met hun kenmerken op één A4. Met behulp van een keuzekaart kunnen de patiënt en arts het gesprek aangaan over welke zorg het beste past. Voorheen werkten huisartsen met keuzetabellen en medisch specialisten met consultkaarten. In een gezamenlijk project van het NHG/Thuisarts.nl, de Federatie Medisch Specialisten en de Patiëntenfederatie Nederland zijn de keuzetabellen en consultkaarten inmiddels omgezet naar keuzekaarten.  

Onder redactie van: Gerda van Beek

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens